У Пшеводуві розірвалася українська ракета, - польські експерти

ПЕРЕКЛАДИ 26.09.2023 Коментарі 0

У польському Пшеводуві розірвалася українська зенітна ракета – вважають експерти, які беруть участь у розслідуванні, що його веде польська прокуратура. Тоді загинуло двоє поляків.

Про це пише Rzeczpospolita.

Подаємо переклад: «Попри відсутність співпраці з українською стороною, яка досі не надала Польщі жодних матеріалів, слідчі, які розслідують відому трагедію, зробили власні висновки про її причини. Думка є категоричною і виключає можливість того, що ракета, яка впала на сушильну установку колишнього радгоспу ввечері 15 листопада минулого року і розірвалася, убивши двох фермерів, могла бути випущена з Росії.

– Справді, ми отримали висновок, але через його конфіденційний характер ми не розголошуємо його зміст, - підтвердив виданню «Rzeczpospolita» Лукаш Лапчинський, речник Національної прокуратури. Він наголосив, що "на поточному етапі розслідування доказова діяльність у країні вичерпана". - Ми направили заявку про правову допомогу в Україну і чекаємо на відповідь, - зазначає він.

За інформацією видання, висновок був підготовлений на основі багатьох джерел, заснований на комплексних, засекречених висновках національних служб, і в цілому схвалений Військовим інститутом техніки озброєння (його фахівці були залучені до фіксування слідів вибуху у Пшеводуві).

Розслідування: що знайшли?

Це була зенітна ракета С-300 5-В-55 (російського виробництва), і прокуратура знає, з якого місця ППО України вона була запущена.

15 листопада тривали масовані російські обстріли західної України – в т.ч були по вугільній електростанції під Львовом. З боку України протиракети були випущені парами (для підвищення ефективності) – одна влучила в ціль, інша продовжила летіти.

– У такій ситуації, коли ракета перебуває на певній висоті, наявні в ній механізми повинні викликати її самознищення. Цього не сталося. Ми не знаємо чому, - кажуть джерела, знайомі з результатами розслідування.

Прокуратура одразу вказала на ракету С-300 – після того, як виявила її розірвані частини.

Як ми можемо бути впевнені, що ракету випустили не російські війська?

– Ця ракета має радіус дії від 75 до 90 км. У той час російські позиції були в місці, звідки жодна російська ракета не могла досягти Пшеводува, вважають слідчі. Вони виключили, що її запустили з Білорусі. – Навіть якщо припустити, що російські батареї були в Білорусі, то від місця, де вони тоді могли бути, до Пшеводова по прямій 150 км. По-друге, росіяни не мають такого типу ракет у Білорусі – кажуть джерела.

Що сталося в Пшеводуві?

У результаті вибуху загинули двоє чоловіків, 59 і 60 років. Розслідування ініціювало Мазовецьке управління боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Через два дні після вибуху українські чиновники приїхали до Пшеводува і хотіли взяти участь у відповідних заходах. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що "на місці трагедії в Пшеводуві, спричиненої російським ракетним терором проти України, вже працюють українські експерти".

За рішенням прокуратури їм закрили вхід на місце інциденту – вони могли бачити лише залишки ракети та вирву.

Президент України Володимир Зеленський спростував факт падіння української ракети у Пшеводово. «Я не сумніваюся, що це була не наша ракета», - сказав тоді Зеленський"...

Фото польської поліції.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: