У Польщі визначилися, кого пускатимуть з білорусів

НОВИНИ 28.08.2023 Коментарі 0

Міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило про механізми пропуску на територію Європейського Союзу людей, які рятуються від репресій у Білорусі, у разі повного закриття кордону.

«Ми контактуємо з білоруською опозицією і вироблятимемо такі механізми, щоби кожен, кому загрожують репресії в Білорусі, в ситуації, коли прикордонні переходи закриті, міг дістатися наших країн», - цитує ТГ-канал «Позірк» міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуша Камінського.

У понеділок, 28 серпня, пресслужба МВС Польщі також процитувала твіт очільника відомства:

  • Ми не забуваємо про білоруських опозиціонерів, яким загрожує небезпека втратити життя та свободу.

За словами пана Камінського, у Польщі розуміють, що повна ізоляція режиму лукашенка матиме певні негативні наслідки для білоруського народу, який перебуває під сильним тиском.

Сьогодні також стало відомо про домовленості між Польщею і країнами Балтії щодо обставин, котрі змусять країни повністю закрити кордон із Білоруссю.

«Ми домовилися про спільну реакцію у разі фіксації критичних інцидентів. Домовилися діяти заодно, рішуче і скоординовано», - заявила журналістам глава МВС Литви Аґне Білотайте.

Критеріїв для ухвалення такого рішення буде два:

  • збройний інцидент чи інциденти біля кордону однієї із країн.
  • організований масовий прорив нелегальних мігрантів.

«Це має бути таким, яким є серйозна загроза нацбезпеці країн, - підкреслила Білотайте. – …Якщо буде зафіксовано один із таких інцидентів, то відбудеться оперативний обмін інформацією між нашими службами, і тоді буде ухвалено рішення на рівні урядів».

Глава МВС Польщі Маріуш Камінський додав із цього питання:

- Ми вимагаємо від влади Мінська, щоби група «Вагнер» негайно покинула територію Білорусі, а нелегальні мігранти негайно залишили прикордонну зону та відправилися назад на батьківщину. Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, чи відбудеться він на кордоні з Польщею чи Литвою, ми негайно вживемо заходів у відповідь. Усі прикордонні переходи, які були відкриті досі, будуть закриті.

До слова, на початку цього тижня лідерка білоруських демсил Світлана Тихановська виступила на Європейському форумі в австрійському містечку Альпбах.

Під час панельної дискусії вона розповіла про проблеми білоруських політв’язнів і ситуацію у країні. Пані Тихановська закликала міжнародне співтовариство допомогти білорусам, розробити механізми притягнення до відповідальності поплічників режиму лукашенка та розглянути можливість включення демократичної Білорусі в європейські структури і програми.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: