У Польщі економіка зростає на «двигуні споживання»

Економіка 29.08.2024 Коментарі 0

Від 2% до 3,2% зріс ВВП Польщі у другому кварталі цього року порівняно з першим кварталом 2024-го. 

Відповідно до статистичних даних, інвестиції у 2 кварталі зросли на 2,7%, приватне споживання зросло на 4,7%, а внутрішній попит зріс на 4,3%. Крім того, експорт у другому кварталі також зріс на 3,4%, квартал до кварталу, а імпорт – на 5,4%, - про це пише RFM24 з посиланням на повідомлення Головного статистичного управління.

Згідно еспертними оцінками, ринок очікував зниження інвестицій на 0,9%. 

Як повідомляє журналіст RMF FM Кшиштоф Беренда, сьогодні польська економіка працює на «двигуні споживання». Це означає, що вона зростає, тому  що всі витрачають все більше і більше. І як індивідуальні клієнти, і як країна. Однак проблема полягає в тому, що всі прогнози показують, що наступного року зростання доходів буде слабшим, тому споживання також впаде.  Те, що має бути другою опорою економіки, тобто виробництво, все ще йде погано.

Що це означає? Для міністра фінансів, серед інших: що країна зафіксує нижчі, ніж очікувалося, податкові надходження. Особливо з податку на прибуток, тобто від підприємців. Тому в новому бюджеті влада відмовляється від виконання передвиборчих обіцянок.

Економісти Santander Bank оцінили, що сильний внутрішній попит «нині захищає польську економіку від впливу слабкої економічної активності в Єврозоні, зокрема в Німеччині».

«Ця ситуація має зберігатися в найближчі квартали, хоча, на нашу думку, структура внутрішнього попиту з часом зміниться – ми очікуємо помірного уповільнення споживання в 2025 році, але в той же час помітного прискорення інвестицій, все більше обумовленого впровадженням проєктів, що фінансуються з фондів ЄС», - оцінили економісти.

За їхніми словами, «найбільшим позитивним сюрпризом цих даних» є збільшення інвестицій. За їх словами, хороший загальний інвестиційний результат "може бути зумовлений більшою мірою більшими витратами державного сектора, включаючи, можливо, закупівлю військової техніки".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: