У НАТО закликали росію вивести війська із Грузії

НОВИНИ 07.08.2024 Коментарі 0

Напередодні 16-ої річниці від початку російської операції із «примусу до миру» на території Грузії Північно-Атлантичний блок закликав кремль вивести свої війська з окупованих територій Південної Осетії та Абхазії.

«Ми закликаємо Росію вивести сили, розміщені в #Грузії без її згоди. Південна Осетія та Абхазія є частиною Грузії, незважаючи на 16 років російської окупації. #НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії», - написала у соцмережі Х прессекретарка Альянсу Фара Дахлалла, яка розпочала виконувати свої обов’язки у березні цього року після того, як генсек НАТО призначив її на посаду спікерки наприкінці лютого 2024-го.

8 серпня 2008 року Росія звинуватила Грузію в «агресії проти Південної Осетії» та розпочала повномасштабне військове вторгнення Тодішня російсько-грузинська війна стала першою в історії зі залученням кіберсил та інформаційних операцій.

Наслідком дій кремля зі залученням осетинів стали етнічні чистки грузинських сіл. Свої домівки покинуло майже 200 тисяч осіб. Станом на 2014 рік приблизно 20 тисяч грузинів мали статус переміщених осіб. 2021 року Європейський суд із прав людини поклав на російську федерацію відповідальність за загибель людей.

За деякими даними у Південній Осетії перебуває 5 тисяч російських військових на військових базах у Цхінвалі, Джаві й інших населених пунктах. Деякі з них – за 50 кілометрів від столиці Грузії Тбілісі.

На фото з відкритих джерел – російські війська під час вторгнення на територію Грузії 2008 року

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: