Заборона абортів як політика: у 40 містах Польщі акції протесту через смерть 33-річної вагітної

ПЕРЕКЛАДИ 14.06.2023 Коментарі 0

У Кракові, Варшаві, Замості – загалом у понад 40 містах Польщі сьогодні відбудуться акції протесту в межах акції "Загальнопольського жіночого страйку", пов’язані із трагедією, що сталася в лікарні в Новому Таргу. Лікарі місцевого закладу відмовилися переривати загрозливу вагітність 33-річної пацієнтки. Через три дні вагітна померла.

Про це повідомляє RMF24.

За інформацією організаторів, демонстрації відбудуться у великих містах, як-от Варшава, Краків, Вроцлав і Познань, а також і в менших центрах: Кросно, Слупську та Ломжі. Загалом у списку понад 40 міст. Більшість протестів розпочнеться о 18:00.

Організатори наголошують, що протестувати вирішили через ситуації, які стаються в деяких пологових будинках. Точкою спалаху стала смерть 33-річної Дороти в лікарні в Новому Таргу.

"Дорота з Нового Таргу мертва, тому що польський закон про заборону абортів вбиває і робить лікарів політичними симпатиками замість експертів у галузі охорони здоров’я. Дорота мертва, тому що лікарі не бунтують. Там, де немає законних абортів, жінки помирають у лікарнях, тому що персонал замість того, щоб рятувти наше життя і здоров'я, чекає поки на роботу прийде воєводський консультант і люб'язно дасть дозвіл на процедуру, щоб потім звалити провину на когось іншого. Скільки разів напишемо на картоні: "Я не інкубатор!" ... Мало нас ще померло? Припиніть нас вбивати!" - читаємо про подію в соцмережах "Загальнопольського жіночого страйку".

У Підгалянській спеціалізованій лікарні ім Яна Павла ІІ у Новому Таргу 33-річна Дорота з Бохні, яка була на п’ятому місяці вагітності, померла від септичного шоку 24 травня. За даними медичної документації, за декілька годин до трагедії – о 5:20 УЗД показало загибель плода. Уночі проти 21 травня у неї відійшли навколоплідні води.

У понеділок (12 червня) в Офіційному журналі міністра охорони здоров’я було опубліковано наказ про призначення групи з розробки рекомендацій для медичних установ у сфері процедур, пов’язаних із перериванням вагітності. Про призначення цього органу повідомив глава МОЗ Адам Недзельский під час прес-конференції в понеділок. Міністр заявив, що кожна жінка в Польщі має право перервати вагітність у разі загрози її здоров'ю чи життю.

Розслідування смерті 33-річної Дороти в лікарні в Новому Таргу буде проводити інша регіональна прокуратура, що в Катовіце. Відповідне рішення ухвалила Національна прокуратура.

Додамо, що  у жовтні 2020 року Конституційний суд Польщі постановив рішення, яке майже повністю забороняє переривання вагітності в країні. Зокрема, було визначено, що  аборти через дефекти плоду суперечить Конституції . Це викликало масові протести, які щораз посилюються після кожного випадку смерті вагітної – вже сталось кілька таких випадків.

Обмеження права на аборт було програмним пунктом польської правлячої партії "Право і справедливість".

Фото – протести проти посилення закону про аборти / архів RMF FM

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: