Тортури, жорстокість і 142 страти рашистами цивільних осіб зафіксовано ООН

РОЗСЛІДУВАННЯ 20.12.2023 Коментарі 0

Офіс Верховного комісара ООН з прав людини фіксує «грубі порушення міжнародного права і воєнні злочини» з боку окупаційно-збройних сил рф.

Серед зафіксованих з моменту повномасштабного вторгнення злочинів – 142 випадки страт цивільних осіб на території, контрольованій або окупованій московією, повідомляє «Радіо Свобода». Також, за словами Верховного комісара Фолькера Тюрка, з боку рашистів широко поширені тортури і жорстоке поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство, а також велику кількість насильницьких зникнень.

У своїй доповіді в Раді з прав людини у Женеві пан Тюрк заявив, що рф «значною мірою не вжила адекватних заходів для захисту цивільних осіб і об’єктів в Україні» від наслідків своїх ударів. 

«Станом на 4 грудня мій офіс зафіксував і підтвердив понад 10 000 смертей серед цивільного населення внаслідок конфлікту з лютого 2022 року, включаючи понад 560 дітей. Було підтверджено, що ще 18 500 цивільних осіб зазнали поранення, багато з них у тяжкому стані. Справжні втрати, ймовірно, значно вищі», – наголосив Тюрк.

Він додав, що з 1 серпня по 30 листопада цього року його місія задокументувала 2440 убитих і поранених цивільних осіб в Україні, «більшість із них від вибухової зброї широкого радіусу дії, такої як артилерійські снаряди і ракети, касетні боєприпаси, а також так звані баражуючі боєприпаси». Значну кількість цих мирних жителів було вбито в районах Донеччини, Харківщини, Херсонщини і Запорізької області поблизу лінії фронту. Серед них була непропорційна кількість людей похилого віку, які не бажають або не можуть переселитися в більш безпечне місце.

Задокументовано також значні втрати внаслідок ракетних ударів московитів по цілях у густонаселених житлових районах, часто далеко від лінії фронту. Одним із прикладів в ООН назвали ракетні обстріли Києва минулого тижня, в результаті яких було поранено понад 50 людей та пошкоджено кілька житлових будинків.

Крім того, міни і вибухонебезпечні предмети спричинили понад 1000 жертв серед цивільного населення з лютого 2022 року. «Ця значна кількість мін і вибухових матеріалів на великих територіях України загрожує життю, правам і засобам існування українців як у найближчій, так і в довгостроковій перспективі», – наголосили в ООН.

Там також засудили російські ракетні обстріли зернових і транспортних об’єктів, необхідних для експорту продовольства. Такі напади загрожують критично важливому сектору економіки України і позбавляють людей у багатьох країнах критично важливого продовольства, заявив Тюрк.

Він також наголосив, що від лютого 2022 року було пошкоджено або зруйновано понад 1300 закладів освіти й охорони здоров’я в Україні – понад 100 з них за звітний період (від початку серпня до кінця листопада). Тож лише половина дітей в Україні можуть щодня відвідувати очні заняття, зауважили в ООН.

«На територіях, окупованих рф, включно з Кримом, ми задокументували випадки свавільних затримань і насильницьких зникнень місцевих чиновників, журналістів, активістів громадянського суспільства й інших цивільних осіб. Серед них – численні кримськотатарські активісти», – сказав Тюрк. За його словами, росія не дозволила його місії отримати доступ до жодного зі своїх місць несвободи на цих територіях, що перешкоджає повному підрахунку цих випадків.

«Але серед жертв свавільного затримання, тримання під вартою без зв’язку з зовнішнім світом і насильницького зникнення, задокументованих моїм офісом з 24 лютого 2022 року, щонайменше сто цивільних осіб загинули після того, як їх затримала російська влада. Щонайменше 39 із них перед смертю зазнали тортур: практика катування й інших видів жорстокого поводження широко поширена в місцях ув’язнення на окупованих росією територіях. Багато випадків тортур, які ми задокументували, включають сексуальне насильство», – наголосив він.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: