Сталеві чи "золоті"? ДП "Антонов" в 14 разів переплатило дніпровській фірмі за металеві вироби 

РОЗСЛІДУВАННЯ 06.09.2024 Коментарі 0

Держпідприємство "Антонов" уклало пряму угоду на постачання сталевих прутів із металотрейдером за цінами, набагато вищими від ринкових

"Наварили" понад 1 800 грн лише на одному металевому виробі з ринковою ціною 130-140 грн, а виробів таких продали декілька тонн. І все це – у розпал повномасштабної війни, а покупцем виступив... стратегічний державний завод. За каденції нового гендиректора Євгена Гаврилова ДП "Антонов" уклало декілька прямих угод на закупівлю сталевих прутів та ймовірно переплатило постачальнику мільйони гривень з бюджетуКоманда "СтопКору" ретельно дослідила тендери держпідприємства "Антонов" і виявила низку можливих порушень. Деталі – у журналістському розслідуванні Ігоря Хмурого.

Декілька закупівель державного авіагіганта привернули увагу медійників. Зокрема, торік у серпні "Антонов" оголосив тендер на велику партію металевих виробів. Під приводом війни конкурс провели без відкритих торгів – за системою прямих угод. Обирали між двома учасниками: ФГП "Ресурс Груп" і "Дніпровський завод спеціальних труб".

У розпорядженні редакції СтопКору опинився додаток до угоди загальною вартістю майже 12 мільйонів: його "левову частку" склали п'ять номенклатурних позицій – сталеві прути різного діаметру але однієї марки. Загалом таких виробів закупили 3,7 тонни – за ціною 2 тис. грн за кілограм. Сумарно вони обійшлися замовнику в 7,6 млн грн.

"Всі ціни вказані без ПДВ, тобто на виході докинули ще 20 відсотків. А ось таблиця аналізу цін. Як бачимо, компанія "Ресурс Груп", якій, ймовірно, до цього переплачували у чотири рази за титан, запропонувала більше, ніж завод з Дніпра", – коментує журналіст Ігор Хмурий.

За декілька місяців ДП "Антонов" вирішив докупити ще 8 тонн сталевих прутів марки 30ХГСА різного діаметру. Одним з головних претендентів знову виступив "Дніпровський завод спеціальних труб", який запропонував ціну в 2 тис. грн, але цього його опонентом (імовірно, "технічним") стала не "Ресурс Груп", а інша фірма.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: