Сибіга у Варшаві обговорив питання ексгумації загиблих на Волині

НОВИНИ 02.10.2024 Коментарі 0

Співпрацю у сфері безпеки та подальшу допомогу Україні, а також питання ексгумації і пошуку польських поховань на території нашої держави обговорили на зустрічі глава українського МЗС Андрій Сибіга та спікер Сейму Шимон Головня.  

Польща та Україна перебувають у ситуації, коли хороший зв'язок, заснований на правді й повазі, є основою безпеки обох народів, переконаний спікер. «Ми стоїмо поруч з Україною і будемо стояти поруч», - запевнив Головня, якого цитують у комюніке канцелярії Сейму.

Також спікер Шимон Головня підняв питання ексгумацій загиблих під час подій на Волині у роки Другої світової війни.

«У контексті наближення Дня всіх святих спікер Сейму звернув увагу на велике значення для польських жінок і чоловіків моменту запалення свічки на могилах своїх близьких, які загинули. Для цього важливо знати, де вони поховані. Тому це питання є цивілізаційним, а не політичним», - повідомила канцелярія Сейму.

При цьому спікер підкреслив, що «питання поваги до померлих є фундаментальним для цінностей, на яких ґрунтується Європейський Союз».

Міністр закордонних справ України подякував спікеру Сейму за його незмінну підтримку України перед обличчям агресії, виражену, зокрема, у червневому візиті до Києва, а також за відвертий підхід до історичних питань. Він наголосив, що всі теми, які заважають взаємним відносинам, мають бути усунені, і пообіцяв свої дії в цьому напрямку.

Питання ексгумації і вшанування жертв подій на Волині торкнулася і спікерка Сенату Малгожата Кідава-Блоньська, з якою також мав зустріч Андрій Сибіга. Вона підкреслила, що воно «дуже важливе для польського суспільства».

«У спірних історичних питаннях <…> воно очікує гуманного підходу, можливості пошуку могил, ексгумації та поховання польських жертв – особливо з огляду на наближення 1 листопада», - зацитували спікерку в комюніке.

Присутній на зустрічі голова Комітету закордонних справ Сенату Гжегож Схетина нагадав, що наближається головування Польщі в Раді Європейського Союзу, і підкреслив його парламентський вимір. У цьому контексті він заявив про підтримку України на багатьох рівнях переговорів про вступ до ЄС. Він зазначив, що не повинно бути місця для політики, яку проводить Росія.

Зазначимо, що 1 жовтня шеф українського МЗС в ході робочого візиту до Польщі зустрівся з президентом країни Анджеєм Дудою. Їхня розмова відбулася у форматі тет-а-тет.

Водночас зустріч міністра Сибіги з головою польської дипломатії Радославом Сікорським в рамках цього візиту навіть не була запланована, повідомив PAP речник МЗС Польщі Павел Вронський. Обидва міністри мали взяти участь в одній з панелей Warsaw Security Forum, але, за інформацією від організаторів, голова польської дипломатії не зміг бути присутнім на WSF у вівторок у зв'язку зі своїми обов'язками та засіданням уряду.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: