Саудівська Аравія оголосила нейтралітет у російсько-українській війні після візиту Зеленського

НОВИНИ 19.05.2023 Коментарі 0

Саудівська Аравія оголосила нейтралітет після візиту Зеленського до Джидди

Про це пише The Guardian.

"Саудівська Аравія заявила про офіційний нейтралітет у російсько-українському конфлікті", сказав міністр закордонних справ цієї країни Фейсал бін Фархан у день, коли Президент України Володимир Зеленський відвідав Джидду («економічна столиця» Саудівської Аравії) для виступу перед Лігою арабських держав.

Reuters передає коментар Фейсала бін Фархана. За його словами, Саудівська Аравія обрала «активний нейтралітет».

Це може бути позитивним результатом для Зеленського, після того як торік відносини між Росією та Саудівською Аравією здавалися найвищими.

У вересні Ер-Ріяд домовився про звільнення полонених, захоплених під час бойових дій в Україні.

Додамо, що сьогодні, 19 травня, Президент України Володимир Зеленський мав робочий візит до Королівства Саудівська Аравія. Він його розпочав із зустрічі зі Спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. 

За інформаціє офісу Президента України, глава Української держави висловив подяку Мухаммаду бін Салману аль Сауду за запрошення взяти участь у саміті Ліги арабських держав як почесний гість. 

Володимир Зеленський також розповів про головні елементи української мирної ініціативи – формули миру, яка має на меті зупинення війни та відновлення миру.

Глава держави також відзначив успішну участь Саудівської Аравії у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених і висловив зацікавленість у продовженні спільних зусиль заради звільнення бранців.

У межах візиту до Королівства Саудівська Аравія для участі в саміті Ліги арабських держав Президент України Володимир Зеленський також провів зустрічі з главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт.

Під час переговорів із віце-президентом, віце-прем’єр-міністром Об’єднаних Арабських Еміратів шейхом Мансуром бін Заїдом Аль-Нагаяном Глава Української держави поінформував про ситуацію на фронті.
Зустріч з віце-прем’єр-міністром із питань міжнародних відносин та співробітництва Султанату Оман, спеціальним представником Султана на міжнародних форумах Асаадом бін Таріком Аль-Саїдом.
Перемовин зі спадкоємним принцем держави Кувейт шейхом Мешалем Аль-Ахмадом Аль-Джабером Ас-Сабахом 

У виступі на саміті Ліги арабських держав Володими Зеленський, зокрема, сказав:

"Сьогодні вже 450-ий день повномасштабної війни, яка ведеться проти нас російськими загарбниками.

Ми не маємо таких ракет, які має наш ворог. У нас значно менше авіації. Ми не маємо численних убивчих дронів, які Росії постачає Іран. Не маємо стільки артилерії. Але ми залишаємося сильними, бо на нашому боці – правда. Ба більше, ми витісняємо окупантів із нашої землі.

Кожен, хто захищає рідну землю від загарбників, кожен, хто захищає дітей свого народу від поневолення, кожен такий воїн – на шляху справедливості. Я гордий представляти саме таких воїнів і весь український народ!

Війна ніколи не була вибором українців. Наші війська не йшли до чужих земель, ми не займаємося анексіями й грабежем ресурсів інших народів. Але ми ніколи й не підкоримося будь-яким чужинцям та колонізаторам. Тому ми боремось! І я впевнений, що цю нашу головну емоцію зрозуміють усі ваші народи.

Також я впевнений, що всі ваші народи зрозуміють і головний заклик, який хочу залишити тут, у Джидді. Шляхетний заклик до всіх вас – сприяти захисту наших людей, включно з українською мусульманською спільнотою!

Разом зі мною тут – високоповажний Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу, одного з корінних народів України. Їхній дім – це Крим, осередок мусульманської культури в Україні. Століттями кримськотатарський народ був і має залишитися невідʼємною та сильною складовою мусульманської спільноти світу. Але Крим став першим, хто постраждав від російської окупації, і досі більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, – це саме мусульмани.

Ми вже маємо позитивний досвід із Саудівською Аравією – щодо звільнення наших людей, захоплених Росією. Ми можемо розширити цей досвід!".

Також Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Республіки Ірак Мухаммадом Шіа Саббаром Ас-Судані.

Президент подякував за солідарність Іраку з Україною та українським народом, тверду позицію щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності нашої держави, принципу непорушності кордонів і дотримання норм міжнародного права.

Володимир Зеленський висловив особливу подяку Іраку за підтримку України в межах міжнародних організацій, зокрема за підтримку резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

Фото – у Саудівській Аравії Президент України зустрівся зі спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Мухаммадом бін Салманом аль Саудом / Офіс Президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: