США та Україна планують підписати угоду про безпеку під час G7 в Італії 

ПЕРЕКЛАДИ 12.06.2024 Коментарі 2

США та Україна мають підписати двосторонню угоду про безпеку під час G7 в Італії в четвер, 13 червня. Про це CNN повідомили декілька поінформованих людей. Ідеться про угоду, що відкриває шлях для тривалих безпекових відносин США з Україною. Але її можуть скасувати майбутні адміністрації США.

Угоду підготували після місяців переговорів між США й Україною, і, як очікується, вона зобов’яже США протягом 10-ти років продовжувати навчання ЗСУ, розвивати співпрацю з виробництва зброї та військового обладнання, продовжувати надавати військову допомогу та посилювати обмін розвідданими. .

Але очікується, що це буде «виконавча угода», кажуть джерела, що робить її менш формальною і не обов’язковою для будь-яких майбутніх президентів.

Колишній президент Дональд Трамп, кандидат у президенти від Республіканської партії, не сказав чітко, чи продовжить він підтримувати Україну, якщо переможе в листопаді. Він лише заявив, що вестиме переговори про швидке припинення російсько-української війни, не пояснюючи, як. Він також підштовхував європейські країни до більшого внеску у свою власну оборону і сказав, що «заохочуватиме» росію «робити все, що вона хоче», якщо Європа не збільшить фінансування оборони.

Двоє джерел, ознайомлених з документом, заявили, що українсько-американська угода не передбачає конкретної грошової застави для підтримки оборони України. За словами одного джерела, у додатку до угоди буде викладено, як адміністрація Байдена планує співпрацювати з Конгресом про виконання зобов’язань щодо безпеки, зокрема щодо довготермінового фінансування, яке буде необхідно для підтримки оборони України.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив у вівторок, що зобов’язання США щодо України «і надалі будуть чіткими» і що на G7 США «зроблять сміливі кроки, щоби показати пану Путіну, що час не настав». і що він не може пережити нас, оскільки ми підтримуємо боротьбу України за свободу».

Президент Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський зустрінуться під час саміту , сказав Кірбі, і США оголосить кроки щодо розблокування заморожених активів росії для використання у відбудові України після закінчення війни.

Очікується, що зобов’язання, які США та Україна підпишуть, будуть подібні до 14 інших двосторонніх угод, яких Україна вже досягнула з іншими союзниками, включаючи Великобританію, Францію та Німеччину. Угода між США та Україною стане 15-ою подібною підписаною угодою, повідомило одне з джерел, а 17 інших країн зобов’язалися вести переговори з Україною про подібні двосторонні угоди з безпеки.

У рамках угоди США обіцяють провести консультації з Україною відразу після майбутнього нападу росії, щоби визначити наступні кроки, повідомили люди, знайомі з умовами угоди. Велика Британія, Франція та Німеччина також включили положення, які закликають до таких переговорів протягом 24 годин після нападу росії.

Але двостороння угода зі США, як і з іншими союзниками України, не міститиме пункту про взаємну оборону, який би зобов’язував їх захищати Україну військовим шляхом у разі наступного нападу. Хоча Зеленський вітав двосторонні зобов’язання, він неодноразово заявляв, що вони не є заміною для повноправного членства в НАТО, яке містить положення про взаємну оборону, відоме як стаття V.

Угода з’явилася в той момент, коли американсько-українські відносини почали відновлюватися після їх послаблення наприкінці минулого року та в цьому році на тлі боротьби в Конгресі щодо додаткового фінансування США для України, за що Байден особисто попросив вибачення перед Зеленським під час зустрічі в Парижі минулого тижня.

Нещодавно Байден також погодився дозволити Україні використовувати зброю, надану США, для прямих ударів по росії – важлива зміна, про яку Україна просила місяцями, коли росіяни обстрілювали Харків ракетами прямо з-за кордону.

Фото – офіційний візит Президента України Володимира Зеленського до Французької Республіки, 6 червня 2024 року. Зустріч із президентом США Джо Байденом / Офіс Президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Бранко Іванкович
2024-06-14 06:00:57

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Бранко Іванкович
2024-06-14 06:00:16

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: