Шойгу, гєрасімов – ваш шлях у Гаагу відкрито, - Президент України

НОВИНИ 26.06.2024 Коментарі 0

Міжнародний суд у Гаазі видав ордери на арешт колишнього міністра оборони росфедерації сєрьгєя шойгу, який перебуває наразі на посаді секретаря ради безпеки рф, та генерала армії валєрія гєрасімова – начальника генштабу збройних сил росії, першого заступника міноборони рф.

Про відповідне рішення Міжнародного трибуналу стало відомо у вівторок, 25 червня. Президент України Володимир Зеленський привітав рішення МКС.

«Шойгу, Герасімов – ваш шлях у Гаагу відкрито. Також є рішення Європейського суду з прав людини щодо відповідальності росії за все скоєне в нашому Криму проти людей і проти закону. Окупант буде за це відповідати. Дякую всім, хто вірить, б’ється, допомагає, працює заради того, щоб в України були такі результати – у захисті наших людей, у зміцненні нашої держави, у наближенні нашого миру. Миру, який українці заслуговують! Слава Україні!» - зазначив глава Української держави.

За його словами, двох високопоставлених росіян звинувачують у жахливих злочинах проти цивільних українців «під час безрозсудних бомбардувань» росією критичної цивільної інфраструктури в Україні.

«Ці варварські ракетні і дронові удари тривають, убиваючи людей і завдаючи шкоди по всій Україні. Кожен злочинець, причетний до планування та виконання цих ударів, повинен знати, що правосуддя буде здійснене. І ми сподіваємося побачити їх за ґратами.

Сьогоднішнє рішення є чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче. Воно чітко демонструє, що жодне військове звання чи двері кабінетів не можуть захистити російських злочинців від відповідальності.

Ми з нетерпінням чекаємо на подальші ордери на арешт, щоби позбавити росію відчуття безкарності. Відчуття, яке десятиліттями підживлювало російські злочини. Відповідальність – це єдиний спосіб покласти їм край», - йдеться у тексті.

Служба безпеки України, яка доклалася до збору фактів російських злочинів і формування доказової бази, уточнила, що з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року шойгу та гєрасімов регулярно віддавали накази на проведення масованих ракетних ударів по об’єктах енергетики України. Окупанти прицільно обстрілювали українські енергогенеруючі підприємства й електростанції у різних регіонах

«Унаслідок ворожих атак загинули й отримали поранення десятки мирних жителів України, сотні цивільних об’єктів були знеструмлені у холодну пору року. Серед них – школи, дитсадки, лікарні та житлові будинки», - повідомляє пресслужба СБУ.

МКС кваліфікував ці дії росіян, згідно з Римським статутом, як воєнні злочини і злочини проти людяності.

Основні удари російські агресори завдавали по підприємствах енергетичного комплексу у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській, Житомирській та Івано-Франківській областях.

СБУ нагадала, що у березні цього року за її матеріалами Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт іще двох російських посадовців, причетних до обстрілів цивільної інфраструктури України.

Йдеться про командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил росії, генерал-лейтенанта сєрьгєя кобилаша та командувача чорноморським флотом рф, віце-адмірала віктора соколова. Вони виконували накази шойгу та гєрасімова на здійснення ракетних ударів по енергооб’єктах України.

У Центрі протидії дезінформації вважають, що рішення МКС про видачу ордерів на арешт чергових військових злочинців свідчить про марність потуг російських пропагандистів виправдати удари по цивільних об’єктах та вбивства мирних українців уявною військовою необхідністю.

«Увесь світ чудово бачить геноцидний намір російських обстрілів та злочинний характер вторгнення рф», - йдеться у тексті.

Також читайте: Ордер на арешт путіна – що далі?

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: