Щоби білоруські діти не стали пропагандистами та силовиками – необхідне втручання батьків

АНАЛІТИКА 29.05.2023 Коментарі 0

«Наші діти мають навчатися у школі, вільній від пропаганди. Ми хочемо, щоби наші діти навчалися у найкращих вишах Білорусі та Європи, а не йшли до військового училища. У наших силах протистояти цьому, бо лише від нас залежить доля наших дітей». З такими словами лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська звернулася наприкінці навчального 2023 року до батьків, випускників і викладачів.

За словами лідерки білоруських демсил, освіта в Білорусі «завжди була полем для експериментів та нововведень». Колись школярі складали іспити для вступу до вузів, потім було централізоване тестування. А зараз складають централізований іспит і республіканську контрольну роботу з історії Білорусі, в якій «немає жодного слова про сталінські репресії та масові розстріли, але вистачає «ідеологічно вивірених» оповідань».

«Нещодавно мені написав батько ліцеїста. Він розповів, що дітей із «фізмату» зазивають у «патріотичні» класи. Їх заманюють туди більшою кількістю фізкультури, безкоштовним басейном, обіцяють поблажки під час вступу та розповідають, як це чудово – бути патріотом. Ось тільки в їхньому патріотизмі поняття «Батьківщина» підмінюють на «Лукашенко». І якщо батьки вчасно не втрутяться, із дітей зроблять майбутніх пропагандистів і силовиків», - йдеться у тексті Світлани Тихановської, викладеному у її ТГ-каналі.

Протиставити освітній системі режиму лукашенка батькам і викладачам потрібно здоровий та усвідомлений вибір.

«Ніхто, крім нас, не зможе захистити наших дітей. Батьки можуть не пускати дітей на ідеологічні уроки, екскурсії та заходи, особливо у вихідні дні. А вчителі можуть відмовлятися проводити такі заходи чи негласно саботувати їх», - радить пані Тихановська.

Що таке «освіта по-лукашенківськи» демонструє випадок, про який стало відомо минулого тижня. Юридичний факультет Білоруського державного університету виклав «покаянне відео» студента. У ньому останній каявся  у розповсюдженні відомостей, що дискредитують адміністрацію та БРСМ.

Представниця Об’єднаного перехідного кабінету (ОПК) демократичних сил Білорусі із правових питань Крістіна Ріхтер вважає цей випадок кричущим порушенням фундаментальних прав, що лежать в основі всього академічного шляху.

«Студентство – це час свободи, самовираження і творчості. Це період, коли молоді уми розквітають, сповнюючись ідеями, мріями та бажанням формувати світ навколо себе. Але не у Білорусі Лукашенка.

У Білорусі Лукашенка ідея покаянних відео вибралася за стіни ГУБОПіКа та відділів міліції. Тепер навіть не треба бути підписаним на екстремістські медіа, поширювати екстремістські матеріали чи виходити на марші. Достатньо просто не любити БРСМ і висловити це, щоби потрапити до інстаграму свого ВНЗ з покаянним відео», - сказала Крістіна Ріхтер.

За її словами, примушування студента до запису відео є «кричущим порушенням фундаментальних прав, що лежать в основі всього академічного шляху».

  • Це порушує свободу вираження думок і вбиває середовище, необхідне для інтелектуального зростання та дослідження. Змушуючи студентів записувати такі відео, режим намагається придушити їхній голос і перешкоджає розвитку критичного мислення. Це образа самої суті студентства – часу, коли цікавість, незалежне мислення та відкритий діалог мають цінуватись та заохочуватись... Майбутнє Білорусі – у наших молодих людях, а не тих, хто змушує їх записувати подібні відео, - наголосила представниця ОПК із правових питань.

На тлі цього ганебного випадку юридичного факультету БДУ цікавим є і той факт, що сьогодні отримати кваліфіковану юридичну допомогу в Білорусі майже неможливо.

Крістіна Ріхтер констатує, що адвокатів у Білорусі з кожним днем щоразу меншає через репресії, підвищені ризики і зміни до законодавства про адвокатуру. За три роки в Білорусі адвокатів стало менше на 500 осіб.

Фото – ТГ-канал Світлани Тихановської

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: