СБУ оголосила Фрідмана у розшук

НОВИНИ 21.12.2023 Коментарі 0

Служба безпеки України оголосила підсакційного російського олігарха Михайла Фрідмана у розшук. Про це свідчить повідомлення на сайті Міністерства внутрішніх справ. Згідно з повідомленням, Фрідмана розшукують через звинувачення за статтею "Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України".

Вказана дата зникнення – 10 жовтня 2023 року, - повідомили  "Схеми".

"Фрідман задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «Армия России», яка постачається окупантам на передову. Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті", - йдеться у повідомленні на сайті СБУ, опублікованому 5 вересня.

В основу тексту підозри Фрідману з-поміж іншого лягли факти, вперше оприлюднені в розслідуванні проєкту "Схеми". Журналісти розповіли, як російська компанія "АльфаСтрахование" надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту, в тому числі тих військових частин, які беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях. Також розслідувачі встановили, що інша російська компанія X5 Retail Group Фрідмана під час повномасштабного вторгнення продовжує співпрацювати з військово-промисловим комплексом Росії, а саме – з підприємством «Военторг» мноборони РФ, яке забезпечує російських військових формою та продуктами харчування.

Тим часом люксембурзька структура Фрідмана та його партнерів відкидає звинувачення СБУ на його адресу та погрожує ускладненнями при вступі України до ЄС, повідомляє ВВС у своєму ТГ-каналі.

Компанія ABH Holdings SA, яка володіла до війни як російським, так і українським "Альфа-Банком" (після початку війни вона оголосила про намір вийти з російського бізнесу, а український банк націоналізували), поширила прес-реліз у відповідь на новину про оголошення Михайла. Фрідмана у розшук. Фрідман залишається міноритарним акціонером цієї компанії, зареєстрованої у Люксембурзі.

У заяві йдеться, що оголошення Фрідмана у розшук є лише останнім кроком в ескалації суперечки навколо того, що ABH називає незаконною експропріацією Sense Bank (так в Україні тепер називають "Альфа-Банк" після російського вторгнення у березні 2022 року). Ці дії ABH називає порушенням договору про захист інвестицій між Україною та "Бельгійсько-люксембурзьким економічним союзом".

"Груба зневага своїми зобов'язаннями, передбаченими Договором, навряд чи полегшить Україні шлях до Європейського Союзу. Європейські уряди мають добре запам'ятати, як легко Україна порушує свої міжнародно-правові зобов'язання перед країнами-членами ЄС", - цитує заяву ВВС.

Також у Фрідмана відкинули звинувачення СБУ у фінансуванні російського військового виробництва та назвали його брехливими та цілком необґрунтованими. 

Фото – російський олігарх Михайла Фрідман і міський голова Львова Андрій Садовий на Jazz Fest у Львові / glavcom.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: