Росіяни фантазують, що знищують ангари не з зерном, а з українською технікою

НОВИНИ 24.07.2023 Коментарі 0

Про знищення української військової техніки, що буцімто перебувала в обстріляних ангарах замість зерна, повідомляють у проросійських ТГ-каналах і соціальних мережах. Цю новину традиційно супроводжують зауваженням, нібито москва «не дозволяє обстрілювати цивільну чи портову інфраструктуру».

До цих фейкових публікацій ще й додають відео «знищеного ангару з українською технікою». Хоча це відео не має жодного стосунку до подій 19 липня (саме цю дату зазначають у повідомленнях рашапропагандисти), запевнили фактчекери з проєкту StopFake. На ньому знято знищений Збройними Силами України склад російської військової техніки.

Про це, зокрема, свідчить z-символіка рашаокупантів на воротах ангару, а також згоріла техніка, що перебуває на озброєнні лише у рф. Та й відео з цього ангару з’явилося в мережі ще до рашистської атаки по Одеській області.

На відео крім напису «Це важливо знати! що знищується! військова техніка! Де зерно???», можна також помітити логотип соцмережі TikTok та нікнейм @astaro88888. Саме цей користувач, найімовірніше, першим виклав це відео з фейковим підписом у мережу.

Розпочинаючи з кінця березня 2023 року, сторінка @astaro88888 регулярно публікує відеоролики, що виправдовують російську агресію проти України, які набирають по декілька тисяч переглядів. Згадане відео набрало майже мільйон переглядів.

Проаналізувавши цей відеоролик, стає зрозуміло – відео зняв український військовий. На ньому знято знищений російський склад військової техніки. На це вказує багато деталей. По-перше, при вході до ангару можна помітити намальовану букву «z», яка є символом російського вторгнення в Україну та розпізнавальним знаком для військових РФ. По-друге, серед військової техніки, що згоріла, легко вгадується російський бронетранспортер БТР-82 і вантажний автомобіль КамАЗ, яких немає на озброєнні української армії. Очевидно, що автор публікації використав чуже відео, розмістивши на ньому брехливий напис.

Нагадаємо, що під час нічної атаки 19 липня армія рф вдарила по Одеській області ракетами «Онікс» з берегового комплексу в Криму, а пуск ракет Х-59 та Х-22 було здійснено стратегічною авіацією. Також одночасно з ракетами на півдні України були запущені дрони Shahed-136. Тоді зафіксували влучання в зерновий та олійний термінали, склади і промислову інфраструктуру, вибухова хвиля також пошкодила низку багатоквартирних будинків.

Тоді ж міністр агрополітики і продовольства України Микола Сольський заявив, що під час атаки росіяни знищили 60 тисяч тонн зерна, яке зберігалось у порту Чорноморська. Крім того, вони пошкодили портову інфраструктуру, яка залучена до роботи «зернового коридору». Й одразу після цього почалася хвиля фейкових повідомлень про «зниження військової техніки замість зерна».

Фактично росіяни продовжують знищувати нашу інфраструктуру, перешкоджаючи таким чином експорту зерна з України. А автори вкотре віддзеркалюють ситуацію та заявляють, буцімто вони знищувати «військовий об’єкт» і не причетні до знищення елементів цивільної чи портової інфраструктури.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: