Режим путіна створив «потьомкінські села» в економіці – FT

Економіка 31.05.2023 Коментарі 0

Російська влада, у тому числі диктатор путін, неодноразово заявляла, що економіка російської федерації добре справляється зі санкціями та наслідками війни.

Британське видання Financial Times опублікувало матеріал під заголовком «Потьомкінська економіка Путіна», в якому зібрало факти та думки авторитетних фахівців, пише ТГ-канал "МО". Їхні висновки свідчать, наведені російською владою цифри не відображають реального стану економіки.

Сховати реальний стан справ в економіці путіну вдалося завдяки приховуванню після початку війни значної частини даних. Таку думку висловили економісти з Єльського університету, яких опитало FT. Джеффрі Зонненфельд та Стівен Тянь вважають дані про ВВП росії «винахідом уяви путіна». Вони також розкритикували Міжнародний валютний фонд за використання цих відомостей у прогнозі. Останній обіцяє зростання російської економіки на 0,3% за підсумками року. 

Згідно з даними згаданих вище економістів, після вторгнення в Україну кремль публікує щоразретельніше відібрані економічні звіти, вибірково відкидає несприятливі показники та публікує лише сприятливі. 

Їхні висновки опосередковано підтримує і польський економіст Петро Дзержановський, який звертав увагу на жонглювання економічними показниками. 

Частина економічних публічних відомостей від кремля експерти ставлять під сумнів. Так, звертають увагу на показники безробіття в росії. Росстат повідомляв, що минулого року вона виявилася рекордно низькою: 3,7%. Насправді приховане безробіття, згідно з аналізом FT, 2022 року рекордно зросло та перевищило 12%.

Минулого року також росстат зафіксував мінімальний за всю історію спостережень рівень бідності. Номінальні зарплати того року зросли на 12,7%, а реальні впали лише на 1%. Насправді ж опосередкований показник добробуту – роздрібний продаж – у жовтні 2022 року впав майже на 10% порівняно з жовтнем 2021 року. Таке скорочення свідчить про зниження доходів російських сімей. Це підтверджує і зменшення продажів автомобілів на 59% минулого року.

Доходи росії від нафти та газу, які з радянських часів були пов'язані зі зростанням ВВП, у першому кварталі 2023 року впали приблизно на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
У короткотерміновій перспективі російська влада не зможе підтримувати ведення війни. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: