Реальна загроза для путіна походить не від Заходу, а від самих росіян, - провідний військовий історик Великобританії

ПЕРЕКЛАДИ 15.10.2024 Коментарі 0

Відтоді, як завершилася Друга світова війна, Москва страждає від параної, вважаючи, що Захід планує напад на Росію. Ця постійна боязнь, зрештою, і визначає поточну політику Кремля. «Вони параноїки та завжди ними будуть, тому що вважають, що Захід технологічно кращий, багатший, і чому би йому не напасти на слабшого?» - каже Джон Г’юз-Вілсон, експерт з військової розвідки, один із провідних військових істориків Великобританії та полковник у відставці.

За його словами, сказаними в ексклюзивному інтерв'ю для LRT, реальна загроза для владіміра путіна походить не від Заходу, а від самих росіян. Нижче публікуємо переклад тексту.

«Вважаю, що загроза вбивства для російського лідера виходить зі середини росії. Коли він отримає ніж у спину, це зробить росіянин, а не американець», - зазначає Г'юз-Вілсон, який брав участь у 7-ій конференції Леонідаса Донскіса, організованої Центром Андрєя Сахарова в Університеті Вітаутаса Великого у литовському Каунасі.

- У своїй книзі ви стверджуєте, що непрофесіоналізм українських спецслужб призвів до того, що вторгнення Росії у 2022 році відбулося саме так, як воно відбулося. Чому?

– Причина багатопланова. По-перше, росіяни розглядають Україну як частину своєї імперії, Великої Росії. І через це вони завжди хотіли контролювати Крим і Севастополь, бо це їхній єдиний вихід у теплі води. Чорне море тепле, а якщо піднятися до Санкт-Петербурга і Кронштадта, там холодно, і це марно для Росії – їм потрібен теплий порт.

Росіяни також вважають, що Донбас – це Росія, бо там живе багато людей, які розмовляють російською мовою і хочуть бути частиною Росії. Влідімір Путін вирішив розпочати масштабний наступ, але мав погану розвідку.

Українців попередили, що Росія мобілізується. Але, чесно кажучи, українці були зайняті внутрішніми конфліктами. Українська політика була глибоко корумпована, і я вважаю, що вони не сприйняли загрози всерйоз. Тому коли атака розпочалася, це стало великим шоком.

- На вашу думку, Україна зробила висновки з цієї війни?

- Безумовно, вони зрозуміли, що розвідка важлива та необхідна. На війні важливі лише дві речі, і я говорю це як професійний солдат. Перша – це розвідка: знати, хто твій ворог, де він і що збирається робити. Друга – це логістика: зброя та обладнання. Це за умови, що ваші солдати готові боротися, але це вже апріорі.

Тепер українська розвідка стала дуже хорошо. Але як? Вони не мають великої кількості шпигунів у Росії, але їм і не потрібні шпигуни, бо є американці і британці.

- Нещодавно багато обговорювали несподіване українське вторгнення до Курської області. Як ви вважаєте, російська розвідка не очікувала на цю операцію?

- На мою думку, це стало великим сюрпризом для Росії. Це був розумний хід з боку українців, бо Володимир Зеленський захопив частину російської території і тепер може використовувати її як козир на переговорах.

Ми можемо уявити, як він скаже росіянам: «Окей, тепер у вас є частина України на схід від річки Дніпро, а в мене – частина Росії». Він розуміє, що єдиний можливий результат для України – це перемовини. Великої перемоги над Росією не буде, забудьте про це.

Але Зеленський знає, що коли розпочнуться мирні переговори, він матиме що запропонувати Росії в обмін на її претензії до Донбасу.

- Перейдімо до іншої теми. Які цілі ставлять російські розвідувальні служби у Європі та США?

– Їх цікавлять політика і способи впливу на місцеві політичні процеси, щоби зробити їх лояльнішими до Москви, бо росіяни – параноїки. Вони бояться з 1945 року, коли Сталін сказав політбюро, що треба бути дуже обережними з американцями.

Якщо подивитися на карту Росії, можна побачити сім шляхів для можливого вторгнення у країну: з Китаю, Європи, Норвегії та Туреччини. Росія оточена небезпеками. Це ми з вами – ми, на їхню думку, націлені на них і тому вони завжди у страху.

І не забувайте, що під час Холодної війни вони дійсно вірили, що американці та НАТО мають план для першого ядерного удару по Росії з метою знищення Москви. Але такого плану ніколи не було.

План полягав у тому, що якщо Росія розпочне ядерну війну, Америка і Британія дадуть відповідь, але ми би ніколи не розпочали її першими. Райнер Рупп, агент «Топаз», який був людиною Росії у штаб-квартирі НАТО, повідомив Москві, що плану нападу на Росію немає. На що політбюро відповіло, що він має бути, тому що Росія має такий план. Вони параноїки і завжди ними будуть, бо вважають, що Захід технологічно розвиненіший і багатший.

- Чи є ознаки того, що російські розвідувальні служби все ще активно працюють у Європі?

- Безумовно, СЗР (Служба зовнішньої розвідки Росії) присутня у країнах Балтії, Скандинавії, Польщі, Німеччині, Туреччині, тому що це найближче зарубіжжя для Росії.

Окрім того, вони проводять стратегічну розвідку, уважно спостерігаючи за американцями. Проблема для Росії полягає в тому, що вони, як і раніше, сильно залежать від розвідників.

- Як ви вважаєте, чи боїться Путін того, що західні спецслужби можуть цілеспрямовано намагатися усунути його?

- Ні, я не думаю, що загроза походить від Заходу. Я вважаю, що загроза вбивства для кожного російського лідера виходить зі середини Росії. Коли він отримає ніж у спину, це зробить росіянин, а не американець.

- Ми багато розмовляли про Росію, але як працюють західні розвідувальні служби? Вони такі ж активні, як у часи Холодної війни?

- Здебільшого вони просто хочуть стежити за Росією. Потрібно дуже уважно спостерігати за Росією. Але Захід не дуже стурбований Росією, тому що Путін не прагне напасти на Німеччину, не хоче вторгатися до країн Балтії, не збирається йти на Вільнюс. У нього достатньо проблем удома – з економікою та Україною, і він не хоче нових авантюр, тому Росія замкнена на собі – така думка західної розвідки.

Але це не означає, що Росія, опинившись у кутку, не почне діяти агресивно, думаючи, що ми проти неї налаштовані. Загалом західний підхід до Росії, як і раніше, зводиться до того, щоби «не тикати у ведмедя рогатиною».

Ілюстрація – фотоколаж ЗІФу

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: