Рашисти готуються влаштувати чергову війну – тепер у Молдові, - ISW

АНАЛІТИКА 04.12.2023 Коментарі 0

Імовірну кампанію з дестабілізації Молдови рашисти провели на початку 2023 року, і тепер московія може спробувати активізувати ці зусилля, щоб відвернути міжнародну увагу від війни в Україні.

Такі висновки робить Інститут вивчення війни (ISW), аналізуючи ситуацію довкола Гагаузії та нещодавню заяву сумної коняки рашаМЗС на конференції ОБСЄ. Як зазначають аналітики Інституту, лавров використав свою промову, щоб погрожувати Молдові, стверджуючи, що вона стане «наступною жертвою гібридної війни Заходу проти Росії».

І тепер для розвʼязування конфлікту може бути використано автономне територіальне утворення Гагаузія на півдні Молдови. А заява Лаврова може бути сприйнята там як сигнал та надихнути деяких проросійських гравців на спробу посіяти політичну нестабільність і розкол у Молдові. При цьому лідерка цього автономного утворення вже намагається роздути конфлікт між Комратом (адмін. центром Гагаузії) та Кишиневом.

Проросійська керівниця Гагаузької області Молдови Євгенія Гуцул заявила 1 грудня, що молдовська державна енергетична компанія «Молдовагаз» заблокувала Гагаузії отримання газу від турецького постачальника, про який проросійський регіональний уряд Гагаузії домовився напряму, поза державними контрактами.

Гуцул стверджує, що «Молдовагаз» продає газ за вищою ціною за кубометр, аніж їхній турецький партнер, і звинуватила Молдову в ігноруванні закликів Гагуазії забезпечити своїх жителів дешевим газом на майбутню зиму.

Натомість керівник «Молдовагазу» Вадим Чебан заявив, що «Молдовагаз» не має фізичної чи юридичної можливості блокувати постачання газу на кордоні з Гагаузією, і що «Молдовагаз» не отримав необхідної документації для зміни постачальників природного газу в Гагаузії.

Раніше президентка Молдови Мая Санду відхилила прохання Гуцул про місце в її кабінеті, оскільки Гуцул є членом забороненої політичної партії «Шор», яку росія використовувала для просування проросійських інтересів та політичної нестабільності в Молдові, поки Конституційний суд Молдови не заборонив цю партію у червні 2023 року. Як повідомляли молдовські медіа, голова партії Ільхан Шор використав цю структуру, щоб спровокувати протести у вересні 2022 року – червні 2023 року, зрештою спрямовані на повалення нинішнього уряду Молдови.

Також стало відомо про те, що Санду позбавила голову Партії регіонів Молдови Олександра Калініна молдовського громадянства 27 листопада через його широку підтримку російської війни в Україні. А вже 1 грудня Калінін оголосив про зусилля щодо вербування молдовських добровольців для участі в бойових діях разом із російськими військовими в Україні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: