Путін усе ще вірить у свою перемогу – міністр оборони Великобританії

АНАЛІТИКА 02.06.2023 Коментарі 0

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес висловив оптимістичніший погляд на теперішні  зусилля України на полі бою порівняно з тим, шо фігурував у документах розвідки США. Нагадаємо, у звіті американців, який злили в мережу на початку цього року, йшлося про проблеми з особовим складом і технікою в ЗСУ. Це, на думку американських аналітиків, могло призвести до того, що Київ отримав би скромні успіхи від довгоочікуваного наступу. Після цього офіційні особи у США змінили свою думку та говорять про поліпшення ситуації. А навіть повернення невеликих українських територій може вплинути на військові плани росії.

Усупереч приватним роздумам деяких інших офіційних осіб НАТО, Воллес переконаний, що є реальна можливість для звільнення окупованого Криму завдяки виснаженню російських сил у живій силі та техніці.

«Те, що ми бачили на полі бою, полягає в тому, що якщо ви вдарите російські сили не в тому місці, вони фактично розваляться, - цитує Бена Воллеса The Washington Post. – Можна посилати молодих людей умирати десятками тисяч, що вони й роблять, але не можна магічно створити танки та системи озброєння, які їм потрібні».

Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України до НАТО, Воллес згадав про наявні розбіжності щодо шляху Києва до Альянсу. За його словами, НАТО – як і ЄС –не варто повторювати помилки минулого, надто багато обіцяючи таким кандидатам, як Україна.

«Ми повинні бути реалістами і сказати: «Цього не станеться у Вільнюсі, цього не станеться найближчим часом», - каже міністр оборони Великобританії, маючи на увазі саміт лідерів НАТО, запланований цього літа у столиці Литви.

Натомість Воллес каже, що низка країн готова укласти двосторонні або багатосторонні «пакти про взаємну оборону» з Україною і взяти на себе зобов’язання щодо довготермінових планів нарощувати військовий потенціал країни, щоби росії відбити бажання вторгнутися в Україну в майбутньому.

Це може стримати росію, оскільки, вважає Воллес, її сухопутні сили будуть суттєво виснажені протягом наступних 10 років.

На тлі розгорання конфлікту західні країни продовжують надавати зброю та фінанси Україні. Разом із тим на Заході не тиснуть на Київ у контексті розпочати перемовини з агресором або піти на поступки, констатував Воллес.

З його слів випливає, що озброєння, яке можна пожертвувати для України, вичерпується. Це означає, що Великобританія та інші країни змушені купувати більше зброї, ніж дарувати її з національних запасів.

Також британський міністр констатував, що попри масштаби російських втрат путін усе ще вірить у можливість перемогти, якщо кине у війну більше військ.

За припущеннями Воллеса, путіну, можливо, не надають достовірної інформації, тож він може не усвідомлювати масштабів військових викликів росії до моменту колапсу або внутрішнього виклику.

Якщо це станеться, сказав він, «НАТО і Захід повинні бути готові до всього, що трапиться».

Фото mil.gov.ua / Бен Воллес під час візиту в Україну два роки тому

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: