Путін скасовує візовий режим для громадян Грузії та відновлює польоти у країну – реакція грузинів

НОВИНИ 10.05.2023 Коментарі 0

Росія із 15 травня скасовує візовий режим для громадян Грузії – за винятком тих, хто їде працювати та навчатися. Відповідні укази підписав путін. Грузинська президентка назвала його рішення провокацією, а скасування візового режиму – неприйнятною в умовах війни, що триває в Україні.

Візовий режим між Грузією та росією запроваджено ще у 2000 році за рішенням російського уряду, Грузія також запровадила візовий режим для громадян Росії, повідомляє BBC. Після війни 2008 року Грузія заявила про розрив дипломатичних відносин з росією.

У тексті указу путіна немає відповіді на питання, чому кремль вирішив скасувати візи для громадян Грузії.

Грузинський уряд протягом року був мішенню для критики як усередині країни, так і за її межами у зв'язку з його позицією щодо росії, яка розпочала у лютому минулого року війну проти України.

У Грузії багато хто підтримує Україну, а дехто їде за неї воювати. Але у влади відносини з Києвом дедалі погіршуються.

Грузія не приєдналася до санкцій проти москви, заявляючи про небезпеку відкриття другого фронту. Багатьом громадянам росії, які змушені залишити свою країну через вторгнення в Україну, грузинські прикордонники відмовляли у в'їзді.

Також росія вирішила відновити пряме авіасполучення із Грузією. Указ про заборону пасажирського авіасполучення з Грузією путін підписав 21 червня 2019 року.

Заборону ініціювали після протестів у Тбілісі, спровокованих візитом депутата держдуми сєргєя гаврілова, який прибув до столиці Грузії як голова міжпарламентської асамблеї православ'я. Засідання асамблеї відбулося у парламенті Грузії, гаврилов зайняв крісло спікера, що спричинило хвилю протестів.

Російське МЗС відмінило рекомендацію утримуватися від поїздок до Грузії. А мінтранс росії заявив, що російські авіакомпанії «щотижня здійснюватимуть сім прямих рейсів із Москви до Тбілісі та назад» на літаках вітчизняного виробництва, зараз «перевізники готуються відновлювати польоти».

Дотепер росіяни літали у Тбілісі через столицю Вірменії – Єреван.

Уряд Грузії, у тому числі МЗС країни, поки не прокоментували рішення про відміну віз і відновлення польотів. А президентка Саломі Зурабішвілі, яка має обмежені повноваження та чия позиція ще не означає позицію офіційного Тбілісі, рішення путіна засудила:

  • Чергова російська провокація! - написала вона у твіттері. – Відновлення прямого авіасполучення і скасування візового режиму із Грузією неприйнятні, поки Росія продовжує агресію в Україні та окупує нашу територію.

Зурабішвілі закликала скликати Раду безпеки Грузії для обговорення візового режиму для росіян (зараз його немає). Необхідно запровадити тримісячні візи для тих громадян росії, які приїжджають та залишаються у країні, вважає вона.

Російська влада прихильно відгукувалась про позицію, яку посіла правляча партія Грузії та уряд у зв'язку з російським вторгненням в Україну.

«Ми бачимо, наскільки Грузія, як і практично всі інші країни, зазнає тиску з боку Заходу, який вимагає – відкрито, публічно – приєднатися до санкцій проти Російської Федерації, - говорив у січні глава МЗС росії сєргєй лавров. – Те, що невелика країна та її уряд мають мужність сказати, що керуватимуться своїми інтересами, інтересами своєї економіки, викликає повагу».

Тоді ж Лавров заявив, що Росія сподівається на швидке відновлення авіасполучення із Грузією.

Наприкінці березня глава комітету ради федерації з міжнародних справ ґріґорій карасін (колишній заступник міністра закордонних справ) називав реакцію Грузії на санкції проти росії «зваженою», обіцяючи, що «цей факт не залишиться непоміченим».

Про можливе скасування візового режиму ще у грудні минулого року говорив заступник глави МЗС росії міхаіл ґалузін. А на початку травня уряд Грузії хвалила пропагандистка маргаріта сімоньян. «Винятково розумно поводиться в цій ситуації Грузія. На диво», - писала вона тодіу твіттері.

Як у Грузії реагують на рішення путіна про відміну віз та відновлення польотів, розповідає Кореспондентка Російської служби Бі-бі-сі в Тбілісі Ніна Ахметелі:

«Укотре стало очевидно, що в Грузії уряд, для якого союзник Росія і Путін. Це рішення можна вважати оцінкою того, що робила та робить [правляча партія] «Грузинська мрія» протягом 11 років та особливо останнім часом, щоби завдати збитки європейському курсу і процесу отримання статусу кандидата в ЄС», - сказала в ефірі телекомпанії «Руставі-2» депутатка парламенту Ана Цитлідзе з опозиційної фракції «Єдиний національний рух».

У «Грузинській мрії» рішення путіна поки не коментували, але депутат Гурам Мачарашвілі зі «Сили народу», що входить до парламентської більшості, заявив, що завдяки цьому односторонньому рішенню громадяни Грузії зможуть користуватися безвізовим режимом – і він у цьому нічого поганого не вбачає.

«Сила народу» була ініціатором законопроекту «Про прозорість іноземного впливу» (його називали «законопроектом про іноагентів»), який на початку березня після ухвалення в першому читанні правляча партія змушена була відкликати через протести, що спалахнули в Грузії.

Суперечливу реакцію укази путіна викликали й у соцмережах. Деякі вітають його рішення, вважаючи, що це багато в чому полегшить пересування громадянам Грузії, у тому числі і грузинським емігрантам, що живуть у Росії, але багато хто вважає це показником проросійської зовнішньої політики грузинської влади.

«Дуже хороша новина для громадян Грузії. У них був безвізовий режим, а у нас немає», - пише у фейсбуці громадянка Грузії Ніно Ростомашвілі. «Скоро цей уряд затягне країну до Росії», - незадоволена користувач під ніком Анна Аннушки.

«Як читати політичною мовою рішення Росії? - пише політичний аналітик Ґія Хухашвілі. – Росія визнала, що підстава для реінтеграції Грузії в імперію доволі підготовлена, і прийняла відповідне стратегічне рішення».

«Для Росії на тлі програної війни в Україні особливо важливо продемонструвати успішний приклад повернення пострадянської країни на свою орбіту за допомогою м'якої сили», - додав Хухашвілі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: