Проросійська «Грузинська мрія» хоче показового імпічменту

НОВИНИ 07.10.2024 Коментарі 0

Партія «Грузинська мрія» вдруге розпочинає процедуру імпічменту президента Саломе Зурабішвілі. Причина та сама, що й у 2023 році – неузгоджені з урядом (як того вимагає законодавство) її закордонні візити.

Позов подаватимуть до Конституційного суду, оголосив на брифінгу 7 жовтня спікер парламенту Шалва Папуашвілі.

Він пояснив, що позов до КС буде подано до парламентських виборів (вони мають відбутися 26 жовтня), а на голосування в парламенті це питання буде винесено на одне з перших засідань після виборів.

Поки що у геть проросійської «Грузинської мрії» немає достатньої кількості голосів для оголошення імпічменту Зурабішвілі. Але ці політикани сподіваються, що в результаті виборів отримають конституційну більшість, і тоді питання недовіри президентові вони легко вирішать.

Поки що ж вони намагаються створити максимум капостей своїй супротивниці, докладаючи чимало зусиль для дріб’язкової помсти. Адже повноваження Зурабішвілі завершаться тоді ж, коли і депутатів — згідно з грузинською конституцією, вибори президента проводяться протягом 45 днів після проведення першого засідання новообраного парламенту. І на новий термін вона балотуватись не планувала.

Як пояснив спікер Папуашвілі, цей крок (імпічмент) носить символічний характер, щоб «порушниця Конституції Саломе Зурабішвілі увійшла в історію не просто як колишній президент, а як відсторонений президент». На його думку, це відіграє важливу роль у «запобіганні такому свавіллю в майбутньому та зміцненню грузинської демократії». Ось така вона, демократія по-грузинськи...

До слова, минулого року імпічмент Зурабішвілі в парламенті провалився – «Грузинська мрія» не отримала необхідних 100 голосів депутатів. Звільнення Зурабішвілі підтримали 86 депутатів, один проголосував проти. Імпічмент їй намагались оголосити у зв’язку з тим, що попри відсутність згоди уряду президент вирушила у закордонне турне, щоб домогтися надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Тож Конституційний суд визнав, що Зурабішвілі своїми діями порушила конституцію.

На світлині: президент Грузії Саломе Зурабішвілі / 1tv.ge

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: