Про що брешуть російські пропагандитсти - тижневий підсумок

НОВИНИ 23.07.2022 Коментарі 0

ЗІФ уклав добірку з основних фейків, маніпуляцій, дезінформацій та ІПсО російської пропагандистської машини. Інформацію зібрано за повідомленнями Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України на сторінці у FB.

Українські озброєні мігранти подолали Ла-Манш

Британське видання Daily Mail опублікувало матеріал про те, що до Великої Британії через протоку Ла-Манш потрапили озброєні мігранти.

Попри відсутність у статті навіть натяку на українців, кремлівські медіа поширили своє припущення, що через збільшення постачання зброї до України Великобританії у майбутньому доведеться зіткнутися з озброєними українськими біженцями.

Мета російського «прогнозу» - сформувати враження, що допомога Україні зброєю загрожуватиме безпеці її країн-союзників. ЦПД нагадує, що офіційна позиція Великої Британії залишається незмінною – підтримка України до повної військової перемоги.

Про українських воїнів, переодягнутих у російську форму

Окупанти поширили фейк від міноборони рф про те, що «у Слов’янську київський режим підготував провокацію з метою дискредитації збройних сил рф. Для її реалізації військові ЗСУ, переодягнені у російську форму, демонстративно грабували будинки та застосовували фізичне насилля до мирних жителів, здійснюючи фото- та відеозйомку «актів мародерства», нібито скоєних російськими військами».

Рашистські медіа поширили маніпулятивну інформацію про «підготовку в Миколаєві зачистки «неблагонадійних» громадян, які мають зв’язки з рф… Для цього СБУ планує здійснити рейди та відправити до фільтраційних таборів. До міста вже прибуло підсилення з Києва та західних областей України».

Російські медіа повідомили брехню від «ябацьки»: «президент Білорусі о. лукашенко розповів про долю САУ CAESAR, яку українські військові продали російським військам, і які опинилися на «Уралвагонзаводі», чим викликав істерику французьких ЗМІ й офіцерської ланки французької армії».

Спікер російської держдуми в. володін заявив, що «Байден вимагає продовження військових дій в Україні для утримання влади, при цьому сама Україна перебуває на межі саморозпаду».

Про роззброєння ТрО з міста Луцьк

У міноборони рф поширили фейк: «військовослужбовці 100-ої бригади ТрО м. Луцьк у повному складі відмовилися брати участь у бойових діях. За наказом командування ЗСУ бригада роззброєна, бунтарі заарештовані, прийнято рішення про повне переформування цього з’єднання».

Російські медіа поширили дезу, що «розрахунки HIMARS укомплектовані військовими НАТО, виведеними поза штат, а охороняють установки пов’язані з Пентагоном приватні військові компанії. Наведення на ціль відбувається через військові супутники США, при цьому «натівці» не довіряють українцям – у розпорядження останніх потрапляють лише час пуску та координати цілей».

Російська сенаторка о. ковітіді заявила ахінею, що «системно озброюючи Україну, США та західні країни надають Києву «ведмежу послугу», оскільки втягують Україну у військовий конфлікт, що вимотує. Більше того, це створює очевидні ризики для європейської безпеки загалом».

Медіа росії з посиланням на слова глави мзс невизнаного Придністров’я В. Іґнатьєва повідомили маніпуляцію, що «можливий вихід Молдови з угоди 1992 року про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в Придністров’ї може призвести до воєнних дій».

Рашистські медіа у намаганні возвеличити силу «оружия» армії рф набрехали, що САУ 2С4 «Тюльпан» - єдиний у світі міномет калібру 240 мм і не має аналогів. А «розрахунок міномета може знищувати ключові вузли українських націоналістів – укріпрайони, склади з боєприпасами та пальним, при цьому не руйнуючи об’єкти цивільної інфраструктури, розташовані поруч: мости, цехи, ангари».

Небилиці фарбованої кобилиці

У міноборони рф поширили «популярний» іще з 2014 року фейк про те, що українська армія прикривається мирним населенням. Хоча насправді все відбувається якраз навпаки. Цього разу пропагандисти придумали, що «у лікарні м. Костянтинівка націоналісти обладнали опорні пункти, на прилеглій території розміщено артилерію, у приміщеннях медзакладу неонацисти під приводом забезпечення безпеки утримують персонал і пацієнтів, використовуючи їх як «живий щит».

Глава мзс рф сєрґєй лавров так не хоче розгрому росії, що заявив чергову небилицю: «озброюючи Україну, США та Великобританія хочуть зіштовхнути росію з Європою, в той час як Україні не дозволять вести переговори з рф, її утримують від будь-яких конструктивних кроків».

Російський деспот владімір путін теж ляпнув тезу про Захід, який «посів провідні позиції у світі завдяки пограбуванню інших народів і зараз не може запропонувати свою модель майбутнього, [тому] у світовій історії настає нова епоха, коли високу динаміку зростання можуть показати лише справді суверенні держави».

У соцмережах поширюють фейкову розсилку нібито від імені СБУ про те, що «в Україні з'являються нові правила комунікації – всі дзвінки записуватимуть, а також усі месенджери будуть моніторити».

Мета цієї дезінформаційної кампанії окупантів – дискредитувати керівництво країни та чинити психологічний тиск на населення. 19 липня фахіці ЦПД розвінчали подібну фейкову розсилку та попереджали у телеграм-каналі про посилення інформаційного тероризму.

Тому ВАРТО перевіряти інформацію та довіряти лише офіційним джерелам.

Росія не хоче визнання терористичної держави

Заклик України до світової спільноти визнати росію державою-терористом дуже припікає кремлівський режим. Адже визнання росії державою-спонсором тероризму стане удар по іміджу – цієї «чорної мітки» рф не швидко зможе позбутися.

У відповідь рашисти поширюють свій наратив з намаганням визнати США спонсором тероризму через їхню підтримку України зброєю та важкою технікою.

Один із основних алкозалежних пропагандистів, колишній а-ля президент рф дімон мєдвєдєв, який нині є заступником голови ради безпеки рф бідкається, що в українських «терористів і радикалів» тепер буде більше смертоносних типів військової техніки.

Аналітики ЦПД вважають, що після подібних заяв не можна відкидати можливість терористичних провокацій, влаштованих росією. Подібні злочини рашисти можуть вчинити для зменшення чи припинення постачання зброї Україні.

У кремлі лякають зимою

На основі авторської статті в американському виданні Politico кремлівські медіа написали десятки різних матеріалів, у яких розповідають, що начебто внаслідок антиросійських санкцій під час опалювального сезону Європі доведеться піти на поступки росії, щоб отримати газ.

Союзники України продовжують працювати над черговим пакетом антиросійських санкцій, а міністр економіки Німеччини Р. Хабек, коментар якого наводить Politico, заявив, що він буде першим, хто виступить за ще один жорсткий пакет санкцій Євросоюзу.

Залякування Європи з боку росії холодною зимою – маніпуляція та елемент інформаційно-психологічної операції, спрямованої на те, щоби схилити Україну до переговорів на вигідних кремлю умовах.

Російське посольство у США збожеволіло

Із хворої голови на здорову намагають перекласти представники російського посольства у США путінську агресію щодо України. Там переконують, що «твердження про загарбницький характер російської військової спецоперації докорінно помилкові».

«Ми повертаємо мир на звільнені території, створюємо умови для нормального життя та дотримання рівних прав громадян незалежно від етнічної та мовної належності», - каже російська «гебня» під дипломатичним прикриттям.

Пропагандистські медіа рф вустами іранського лідера Алі Хаменеї, чия країна є дружною для росії, повідомили: «якби російська федерація не зупинила дії НАТО в Україні, то через деякий час альянс розпочав би війну під приводом Криму».

Пропагандист дмітрій соловйов звинуватив українських біженців у створенні зображення свастики на полі у передмісті Бранденбурґа: «спочатку ми допомагаємо українським нацистам, примовляючи, що ніякого нацизму в Україні немає, а потім дивуємося, звідки ж у передмісті Бранденбурґа з’явилася свастика, адже ми лише пустили в країну трішки біженців з України».

Депутат російської держдуми лєонід слуцкій, який є членом переговорної групи від рф, лякає: «поки що офіційний Київ не показує готовності до відновлення переговорів, але якщо нам судилося знову увійти в переговорний процес, тоді умови з нашого боку будуть якісно жорсткішими».

У міноборони рф заявили маячню, що «Україна примусово мобілізує мешканців з низки населених пунктів Донеччини, зокрема Артемівська, Соледара та довколишніх міст, щоби поповнити значні втрати в живій силі».

Один із «керівників» тимчасово окупованих територій Херсонщини маніпулятивно заявив: «точковий удар, якого завдано по шлюзу Каховської ГЕС, вказує на те, що керівництво України прагне знищити всю ту інфраструктуру, яку воно не сподівається повернути назад».

Українську роблять мовою розбрату

Росія мовне питання невтомно використовує для роз’єднання українців. Чергову порцію фейків зібрали у ЦПД:

  • Заборонили користуватися російськомовними версіями операційних систем!

Не заборонили користуватися, а потрібно використовувати програми українською мовою, оскільки 16 липня набула чинності ч.2 та ч.6 ст.27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

  • Я не розумію українську мову, виходить, що не можна користуватися інтернетом?

Будь-який інтернет-магазин чи профіль у соцмережі, якщо він використовується як офіційна сторінка ФОПу або юридичної особи, має відкриватися у версії українською мовою. Використання іншої мови не заборонено.

  • У ЦНАПі можна спілкуватися російською, бо це їх не стосується!

Це стосується посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності й інших фізичних осіб. У разі порушення – штраф від 3 400 до 8 500 грн.

Залякування ракетами

19 липня ворог активував смс-розсилку, в якій залякує масованими ракетними обстрілами України. Українців лякали, що начебто «з 19 до 21 липня плануються масовані ракетні обстріли» в деяких містах України, а «зі сторони Білорусі диверсійні групи просунуться до 15-20 км територією України для відволікання наших військ на інших напрямках».

У ЦПД застерігають: ворог використовує такий елемент інформаційно-психологічної операції, як «анонімний авторитет». Тобто відбувається розсилка начебто «інсайдерської» інформації від «надійного джерела десь із відомств».

Від початку повномасштабної війни 24 лютого по всій території України  зберігається висока ймовірність ракетних обстрілів. Тому ігнорувати сигнали тривоги не варто, а після початку сирени заховатися в укриття

Про ЗСУ, які «знищують» зерно

Міноборони росії поширило дезінформацію про те, що «неонацисти розмістили артилерію на території зерносховища в населеному пункті Калинівка Бахмутського району Донецької області та систематично обстрілюють з них позиції зс росії, провокуючи останніх на вогонь у відповідь [для знищення зерносховища]».

Один із «керівників» тимчасово окупованих територій Луганщини після проникнення у його мозок вірусу російської пропаганди марив, що: «в біолабораторіях, залишених українськими військами у містах Рубіжне та Сєвєродонецьк, виявлено штами небезпечних вірусів та інші небезпечні препарати, не зареєстровані у МОЗ України, які виробляли у промислових масштабах».

У міноборони рф брехали: «у Запорізькій, Миколаївській, Харківській і Херсонській областях військовослужбовці ЗСУ спільно з бойовиками націоналістичних батальйонів цілеспрямовано здійснюють підпали полів із зерновими культурами з використанням вертольотів та артилерії».

Попри знищення армією рф елеватора з понад п’ятьма тисячами тон зерна на Дніпропетровщині, міністр оборони рф сєрґєй шойгу «дав вказівки командувачу російських військ на удар високоточною зброєю позицій противника, з яких здійснюються навмисні підпали полів із пшеницею, а також сховищ із зерновими». За логікою, рашисти мали би знищити самі себе, якщо виконають наказ міністра – любителя шаманів.

Колаборант-«керівник» тимчасово окупованих територій Запорізької області в. рогов заявив, що «на засіданні РНБО України українські силовики отримали ультиматум від своїх британських та американських кураторів, що у разі втрати Слов’янська військове фінансування буде припинено».

Один із «керівників» тимчасово окупованих територій Луганщини заявив: «у Маріупольському драмтеатрі стався самопідрив української вибухівки, через що загинули 11 військових ЗСУ. Під час внесення бойовиками вибухових речовин до будівлі театру сталася детонація».

HIMARSи доводять рашистів до сказу

Російські медіа продовжують дезінформаційну кампанію щодо американських реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Як зазначають у ЦПД, HIMARSи стали значним деморалізуючим фактором для військових зс рф. Адже вони мають високу ефективність на полі бою. Саме тому міноборони рф започаткувало інформаційно-психологічну операцію про нібито знищення HIMARS:

17.07.22р. мо рф офіційно повідомило, що «знищено пускову установку і транспортно-заряджальну машину РСЗВ HIMARS біля м. Покровськ Донецької області».

18.07.22р. пропагандисти рф повністю дискредитували своє міноборони. Спочатку повідомили про «знищений HIMARS», а згодом пояснили, що то був український військовий банно-пральний комплекс на базі ЗІЛ-131.

«Тож як би не намагалися в мо рф піднімати бойовий дух окупаційних військ і видавати бажане за дійсне – РСЗВ HIMARS залишаються на службі та інтенсивно працюють по тилах зс рф», - кажуть у ЦПД.

НАТО росіянам «нє надо»

Російська пропаганда не втомлюється боротися з НАТО на всіх фронтах. Цього тижня активізувала спрямовану на західну аудиторію інформаційно-психологічну кампанію проти розширення НАТО.

У різних іноземних медіа одночасно з’явилися заяви американських політиків про можливу ядерну війну, до якої може призвести розширення Альянсу через приєднання до цього військового блоку Фінляндії та Швеції.

14 липня відомий своїми співзвучними російській пропаганді наративами сенатор США Ренд Пол (Rand Paul) висловив побоювання щодо можливої ескалації військових дій росії на Європейському континенті та закликав Альянс не приймати до свого складу пострадянські країни.

У той же день ще один американський політик Пат Бюканен (Pat Buchanan), аналізуючи рух Фінляндії та Швеції до НАТО, називав такі дії безглуздою та ризикованою провокацією з боку Альянсу щодо ядерної держави (тобто росії).

«Спроби залякати світ ядерною війною з боку рф не припиняються з 24 лютого 2022 року. Заяви про потенційну ескалацію військового конфлікту – маніпуляція та елемент інформаційного терору рф», - вважають аналітики ЦПД.

Страждання росіян через «неефективні санкції»

Якщо на росії кажуть, що їм санкції «ніпачьом» - значить вони працюють і дошкуляють не тільки путінському режиму, але й рядовим росіянам.

Так, кремлівські медіа, посилаючись на матеріали Fox News, The Washington Post, The Hill, Bloomberg та інші, дезінформують, що начебто жодні санкції не можуть економічно стримати росію.

«Насправді у згаданих матеріалах ідеться про те, що для більшого впливу на росію треба запровадити граничні ціни на нафтопродукти. А дехто з експертів наполягає на тому, щоб Європа врешті відмовилася від російського газу, оскільки без таких рестрикцій санкційні пакети будуть неповними.

На тлі домовленостей Президента США Джо Байдена із керівництвом Саудівської Аравії про збільшення видобутку нафти та потенційного зменшення ціни на цей енергоносій росія намагається сформувати враження економічно успішної держави», - вважають у ЦПД.

До слова, у червні світ визнав росію державою-банкрутом, оскільки рф не змогла погасити боргові зобов’язання у валюті.

ІПсО проти кримських татар

Кримські татари знову стали об’єктом інформаційного терору росіян. Декілька днів поспіль аналітики ЦПД фіксують розгортання російських інформаційно-психологічних операцій (ІПсО) проти кримських татар на тлі побиття кримськими татарами російського окупанта з символікою «Z» у Криму.

Після тиражування новини про побиття, російські телеграм-канали почали поширювати дезінформацію:

«Кримські татари – терористи, бо майже 80% з них підтримують «Хізб-ут-Тахрір» (міжнародна ісламська політична партія), що підтверджується фактами затримання останніх за статтею 205.5 кк рф».

Наступною хвилею ІПсО стало тиражування тези, що «на півострові досі можна зустріти кримськотатарські прапори, які спокійно висять на флагштоках, що означає невирішене національне питання у Криму».

Фіксування ІПсО такого роду є дуже тривожним сигналом, оскільки репресії проти кримськотатарського народу 2014-2015 років розпочиналися саме з повідомлень про високу ймовірність вчинення терактів кримськими татарами.

Як зловмисники використовують зображення Зеленського

За допомогою фейкового відео, де використано зйомки Володимира Зеленського, шахраї намагаються заволодіти персональними даними українців

На фейковій Facebook-сторінці «Україна 24», що має візуальні ознаки офіційної Facebook-сторінки телеканалу Україна 24, розмістили  змонтоване відео одного з виступів Володимира Зеленського із закликом передати персональні дані особи та номер банківської картки.

Як зазначено у фейковому відео, «все це необхідно для гарантованого отримання виплати у розмірі 8 000 грн кожному громадянинові, хто провів реєстрацію».

У ЦПД застерігають, що подібні повідомлення та відеоматеріали є елементами шахрайських схем, спрямованих на заволодіння персональними даними та коштами довірливих громадян. Тому персональні дані невідомим особам чи організаціям передавати категорично не можна!

Чим накурилися росіяни?

Російські пропмедіа повідомили нісенітницю, що «темпи призову військовозобов’язаних [в Україні] зростатимуть. Найбільш активно призов відбувається у прифронтових регіонах: Запорізькій, Харківській, Донецькій та Дніпропетровській областях. Це пов’язано… з боротьбою із проросійськими настроями у регіоні».

У міноборони рф заявили для потіхи своєї zомбопубліки, що «на Луганщині росгвардійці виявили  документи, які підтверджують, що з квітня до червня 2022 року багато українських військових самовільно залишили передову лінію оборони під різними приводами, тобто фактично дезертирували».

Керівники-«колаборанти» тимчасово окупованих територій Луганської області повідомили брехню: «у місті Соледар українські силовики розстрілюють проросійськи налаштованих мирних жителів. Такі ж факти були зафіксовані в Рубіжному і в Сєвєродонецьку».

Рашистські пропмедіа з посиланням на міноборони рф повідомили абсолютну брехню, що «у Вінниці завдано удару по гарнізонному будинку офіцерів, де на той момент відбувалася нарада командування українських ВПС із представниками іноземних постачальників озброєння щодо надання Україні чергової партії літаків, засобів ураження та організації ремонту українського авіапарку».

Пропагандистські ЗМІ рф повідомили, що «російські військові виявили на залишених українськими військами позиціях під Лисичанською ферму з промислового вирощування марихуани».

У посольстві рф у США заявили, що у Сполучених Штатах «триває кампанія з дискредитації росії через роздування уявної загрози застосування зс рф біологічної зброї. Однак саме США заплямували свою репутацію в цій галузі, документальні підтвердження чого неодноразово наводило МО рф».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: