Президенти Чехії та Словакії прибули до України

НОВИНИ 28.04.2023 Коментарі 0

Президент Чеської Республіки Петр Павел та голова Словацької Республіки Зузана Чапутова у п'ятницю вранці, 28 квітня, прибули до столиці України. Незадовго до їхнього приїзду на більшій частині території України, включаючи Київ, було оголошено повітряну тривогу, оскільки українські міста зазнали нової серії російських ракетних обстрілів.

Згідно з планом, глави Чехії та Словаччини зустрінуться із президентом України Володимиром Зеленським, - повідомило Чеське радіо.

Це перший візит керівника Чехії Петра Павела до України. Він був приведений до президентської присяги у березні цього року. Дату візиту до України, що відстоює на полях битв свій суверенітет, президент Чехії Петр Павел погодив незабаром після інавгурації, коли розмовляв телефоном з президентом Володимиром Зеленським. Обидва політики домовилися, що поїздку буде здійснено разом із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою. Точна дата візиту не розголошувалась з міркувань безпеки.

Під час першої частини своєї поїздки Петр Павел та Зузана Чапутова відвідають міста Бородянка та Буча, які минулої весни стали символом російських військових злочинів. Кілька сотень тіл українських цивільних осіб, включаючи жінок та маленьких дітей, було знайдено на вулицях та у братській могилі у Бучі після відступу російських військ. Декілька чеських політиків вже відвідали Україну після вторгнення Росії. Прем'єр-міністр Петр Фіала вирушив до Києва менш ніж за три тижні після початку війни, а в жовтні країну відвідала частина чеського уряду. Також в Україні побували міністр закордонних справ Ян Липавський та міністр оборони Яна Чорнохова.

У перерахунку на душу населення Чеська Республіка надає дуже серйозну підтримку Україні, що захищається від російських військ. Торік чеське Міноборони надало ЗСУ, серед іншого, 38 танків, 55 бойових машин піхоти, чотири одиниці авіаційної техніки та 13 самохідних гаубиць. За словами прем'єр-міністра Петра Фіали, до середини лютого цього року чеська державна військова допомога Україні становила 10 млрд чеських крон (понад 419 млн євро). За словами радника з національної безпеки Томаша Пояра, чеська оборонна промисловість відправила в Україну озброєння на суму близько 30 млрд чеських крон (1,3 млрд. євро).

(Фото - Петр Павел і Зузанна Чапутова в Бородянці / Petr Pavel/Twitter).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: