Президент Молдови пішов по стопах Януковича

РОЗСЛІДУВАННЯ 02.06.2017 Коментарі 0

Все виглядає більш ніж анекдотично – президент незалежної Молдови їздить в Росію жалітись на те, що молдавський уряд не слухає його та висилає з країни російських шпигунів.

         Для загального розуміння, нагадаємо, що Молдова є унітарною парламентською республікою. Це записано в конституції країни, згідно якої Молдова водночас є і нейтральною державою. Голова Молдови президент, який обирається на засадах прямого рівного виборчого права шляхом таємного голосування на строк 4 роки.  Щоправда до 2016 року президента Молдови обирали в парламенті і сусідня держава впевнено рухалась в сторону європейської інтеграції. Але 4 березня 2016 Конституційний суд республіки Молдова прийняв рішення, яким визнав, що обирати президента в парламенті - неконституційно. Вибори президента Молдови призначили на жовтень 2016 шляхом загальнонародного голосування, на яких перемогу здобув відвертий поціновувач «русского міра» Ігор Додон.

        І тут, закрутилось-понеслось…

       До обрання І.Додона, в питаннях асоціації з ЄС Молдова впевнено випереджала Україну. Угода Молдови  про асоціацію в ЄС набрала чинності ще 1 липня 2016 року. Під час засідання молдовського парламенту, прем'єр-міністр РМ Павел Філіп наголосив на тому, що 1 липня 2016 року - історичний день для Республіки Молдова. «Це означає, що Республка Молдова робить ще один крок до ЄС. Ті, хто думають, що Республіка Молдова відмовиться від приєднання до Євросоюзу, я говорю вам - ви помиляєтеся. У нас немає плану А, В і С, тільки план А, який передбачає приєднання до ЄС» - заявив молдовський прем’єр.

        Та недовго музика грала…

       Вже на початку 2017 року новообраний президент Молдови, який ще на передвиборчих теледебатах 30 жовтня 2016 року проголосив, що Крим належить Росії, заявив, що він має намір скасувати угоду про відкриття бюро зв’язків з НАТО у Кишиневі. Більше того висловив думку про те, що в разі рішення Молдови вступати до ЄС стане неможливим діалог із непідконтрольним Придністров’ям, а стосовно угоди про асоціацію з ЄС взагалі побідкався, що «Молдова анітрохи не виграла від цієї угоди». Як альтернативу Додон пропонує, щоб Молдова стала членом-спостерігачем реінкарнації СРСР в новій обгортці - Євразійського економічного союзу під пильним наглядом Кремля.

       Але уряд Молдови вирішив нагадати своєму Президенту, що РМ парламентська країна, і головним органом законодавчої влади є Парламент Молдови, виконавчої влади — уряд на чолі з прем'єр-міністром, який водночас контролює і спеціальні служби, що протидіють російським шпигунам.

       17 березня 2017 року колишній депутат Демократичної партії Юрій Болбочану був затриманий під час конспіративної зустрічі із іноземним громадянином, «офіцером під прикриттям», а саме помічником військового аташе Росії в Молдові Александром Грудіним (Александр Грудин).

       За даними прокуратури Юрий Болбочану тривалий час співробітничав з російською розвідкою та «передавав інформацію на шкоду Молдові», а молдовські спецслужби із жовтня 2016 (президентські вибори) до березня 2017 ретельно фіксували протиправну діяльність колишнього депутата.

      Крім цього у березні МЗС РМ передало на адресу російського посольства ноту, в якій повідомило, що молдавським чиновникам рекомендовано утриматися від поїздок до РФ. Чиновників нібито «зупиняють на кордоні, допитують, обшукують, вони терплять приниження з боку представників російських спецслужб».

Ці кроки дуже не сподобались молдовському президенту, він всіляко намагався показати своїм російським покровителям, що мовляв «не звертайте увагу, я все владнаю..»

       Та два місяці потому, 29 травня 2017 у другій половині дня п’ятеро дипломатів, з числа дипкорпусу Росії в Молдові були оголошені персонами нон-грата в РМ.

     Серед цих осіб - військовий аташе РФ в Молдові полковник Ігор Довбня,

який всупереч ультиматумам молдовської сторони в листопаді 2016 року, про недопустимість подібних кроків - 3 березня 2017 року в Дубосарах, на території самопроголошеної Придністровської республіки прийняв участь в організованій владою невизнаного Придністров’я церемоніальній акції під назвою «День начала отражения широкомасштабной агрессии Молдовы против Приднестровья».

 

         Згаданий вище помічник військового аташе посольства Росії в Молдові Александр Грудін, що проводив розвідувальну діяльність також склав компанію військовому аташе і першому секретарю посольства Росії в РМ Рінату Андержанову. Останній щоправда став героєм не шпигунського скандалу, а прославився п’яним дрифтом в оголеному вигляді на російському дипломатичному авто в Молдові.

       Молдовський президент, який якраз в ці дні відкривав черговий осередок «русского міра» в Молдові – представництво Міжнародного Візантійського клубу (МВК) в черговий раз декларуючи підтримку будь-яких громадських ініціатив, спрямованих на єдність православного світу, вочевидь не на жарт перелякався, і одразу гнівно висловив своє незадоволення рішенням Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції РМ про оголошення персонами нон-грата російських дипломатів-шпигунів.

        Але це не вберегло І.Додона від критики московських покровителів, і не зважаючи на його прохання, 31.05.2017 МЗС РФ оголосило персонами нон-грата п'ятьох співробітників дипмісії РМ в Москві (всім визначено у 3-х денний строк залишити територію РФ).

       Хоча слід зауважити, що свою маріонетку кремлівські ляльководи все ж вирішили захистити, і заступник міністра закордонних справ РФ Г.Карасін заявив, що дані дії молдовських спецслужб та міністерств під покровительством прем’єр-міністра Молдови розцінюються в РФ як пряма провокація окремих сил РМ проти курсу президента І.Додона.

Нагадаємо, що 30.05.2017 прем’єр-міністр РМ П.Філіп заявив, що рішення про оголошення п’ятьох російських дипломатів «персонами нон грата» було законно прийнято на підставі інформації, отриманої від молдовських спецслужб.

      Одразу ж, по команді Кремля зі всіх нор повилазила кагебешно-феесбешна клієнтура, яка взялась навипередки заявляти про те, що за «цим кроком стоять «антиросійські сили у Молдові, які знаходяться під впливом євроінтеграційних сил і керовані НАТО та іншими спецслужбами».

        Про це заявив ніхто інший як «доблесний розвідник» член комітету Ради Федерації з міжнародних справ РФ, ветеран Служби зовнішньої розвідки РФ та КДБ СРСР Ігор Морозов. До панічного виття підключилась і лідер партії соціалістів Зінаїда Гречаная, яка у своєму коментарі інформагентству «ТАСС» засудила рішення уряду РМ про висилку з країни п’ятьох російських дипломатів.  «Ми хочемо дружити з Росією, нам потрібно відновлювати відносини з країною, яка є нашим стратегічним партнером, а не псувати відносини з нею, як це роблять представники влади в інтересах своїх зарубіжних покровителів. Такими речами не жартують, а від контрзаходів може постраждати молдавський народ», - слізно заявила головна молдавська соціалістка, головним символом якої до цього часу є червона зірка.

 

Але заяви - заявами, а на поклон до московських кураторів молдовському президенту їхати все ж довелось.

       Ймовірно ображене кремлівське політичне коло, не захотіло приймати свого вірнопідданого намісника Молдови, який не встежив за молдовським урядом, у московських палатах особисто, і викликало його  01 червня 2017 року до Санкт-Петербургу, під приводом участі І. Додона у XXI Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

        В північній столиці РФ з президентом Молдови «поговорив по дорослому» аж цілий заступник голови уряду РФ Дмітрій Рогозін. На цій зустрічі Президент РМ Ігор Додон запевнив, що «антиросійські демарші з боку уряду РМ і парламентської більшості  не виражають настрої більшості народу Молдови, твердо виступив за стратегічне партнерство з РФ». За словами президента РМ, дії парламентської більшості та уряду спрямовані в першу чергу «проти молдовського народу, проти курсу президента на розвиток стратегічного партнерства з РФ».

         Щоб заспокоїти російських покровителів, Додон навіть заявив, що після повернення в Молдову скличе Вищу раду безпеки країни для заслуховування звіту директора Служби інформації і безпеки РМ і міністра закордонних справ у зв'язку з рішенням оголосити персонами нон-грата в РМ п'ятьох російських дипломатів.  А щодо непокірних чиновників, з його слів «обидва чиновники мають піти у відставку, так як своїми діями поставили під загрозу національну безпеку». І. Додон також закликав офіційних осіб РФ не приймати поспішних рішень, оскільки вони будуть спрямовані не проти молдовської влади чи Демократичної партії, а вдарять по громадянам Молдови.

        На думку мимоволі спадає вже класичне «вииибачте мене, … вииибачте»

       Так, вибачатись Додону напевне треба, бо більше в Москву на парад не покличуть, а не дай Бог образяться кремлівські ляльководи, то, що ж йому одному робити зі парламентарями, які наввипередки, зі слів молдовського президента «виконують замовлення із-за океану».

       Варто нагадати пану Додону, що ще недавно в Україні теж був президент, який полюбляв на паради поїздити та соняшниковим насінням «кремлівських імператорів» пригощати. Та от зараз, він десь у Ростові тихо сумує за страусами, яких він «поддєржівал», віддаючи Україну крок за кроком в російське рабство.

        В якості епілогу хочеться навести уривок з книги російського письменника Ігора Сахновского «Насущные нужды умерших», подам мовою оригіналу, «… у него появился горб в виде тяжеленного ранца с корявыми углами и рубцами, который мешал выпрямлять спину и заставлял ходить полусогнутым, подаваясь вперед, как бы в постоянном поклоне перед любым встречным».

Можливо молдовський народ допоможе своєму президенту позбавитись кремлівського «горба», який дозволить незалежній країні не бути в постійному поклоні перед державою, яка з 1991 року тримає в окупації частину Молдови на кордоні з Україною.

ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО
"ГО "ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ" 
(І.К.) фото та використані матеріали:
http://www.realitatea.md
http://www.jc.md
http://www.mk.ru
https://point.md
ava.md, bloknot-moldova.md, deschide.md
http://www.kommersant.ru
http://rtr.md
https://ria.ru/
http://www.presedinte.md

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: