Повідомлення про те, що у Львові призупинили всі роботи з будівництва сміттєпереробного заводу, - неправда

РОЗСЛІДУВАННЯ 25.09.2024 Коментарі 0

У вівторок, 24 вересня, Львівська міська рада повідомила про те, що всі роботи з будівництва сміттєпереробного заводу у Львові припинені. Це неправда. 25 вересня журналіст ЗІФ був на будівельному майданчику, що вул. Пластовій, де і ведеться це тепер уже скандальне будівництво. Там водії-турки вивантажували з декількох вантажівок великогабаритне обладнання, що його продовжує постачати на об`єкт польська компанія-підрядник Control Process S.A.

Попередньо Кшиштоф Хабєр, представник польської компанії Control Process S.A. в ефірі Польського радіо у Львові розповів таке (переклад з польської мови редакції надала журналістка радіо Марія Пиж): "Ситуація є настільки важливою, що необхідно зустрітись з паном Садовим. На цьому етапі ми підозрюємо, що міський голова Андрій Садовий не до кінця знає, що виробляють працівники та керівництво "Зеленого Міста".

Ми намагалися сконтактувати з паном Садовим, щоби з'ясувати ці всі питання. Адже правду також досліджує ЄБРР, і якщо були б якісь помилки з боку міста, яке не визнає фінансових гарантій, які є легальним, і які надали згідно з контрактом, то потенційним наслідком може бути втрата ґранту і кредитних коштів. 

Ми скеруємо наше прохання та запит до пана Андрія Садового, щоби він якнайшвидше знайшов час для зустрічі з нами, щоб уникнути потенційних проблем. Усі ми хочемо, щоб проєкт закінчився і завод запрацював наступного року. Бачив інформацію що місто шукає можливість розірвати контракт на будівництво сміттєпереробного заводу". 

Кшиштоф Хабєр на будмайданчику Львівського сміттєпеперобного заводу приймає постачання обладнання,  24 вересня 2024 р. р.

Також Кшиштоф Хабєра прокоментував повідомлення, яке декілька днів тому поширило ЛКП "Зелене місто", що,мволяв, є ризик розірвання угоди з головним підрядником, фірмою Control Process S.A., яка порушила основну вимогу, а саме нет продовжила банківської гарантії на суму 3,6 мільйона євро на виконання робіт.  

Кшиштоф Хабєр:

- Це не є правдою. Фірма Control Process S.A. підтвердила всі гарантії та передала їх у ЛКП "Зелене Місто" та Львівській міській раді. Скажу більше, фінансові гарантії також передали банком ING Polska та KUKE, яка діє під польським міністерством, у львівську мерію. Отже, банківські гарантії ми надали й вони діють. “Зелене Місто” має доступ до цих документів. Пропоную "Зеленому Місту" не розповсюджувати неправдиву інформацію у ЗМІ, тому що всі сторони, що залучені у проєкті, підтверджують факт надання гарантій. 

"Ми отримали велику кількість листів і запитів від підрядника Control Process S.A., тому провели засідання та розглянути питання щодо актуального стану виконання контракту з будівництва комплексу. Представники "Зеленого міста" нам прокоментували, що на сьогодні фактично склалася кризова ситуація – угоду з польським підрядником можна вважати розірваною. Компанія Control Process S.A. не продовжила у визначений час безумовну банківську гарантію в сумі 3,6 млн євро на виконання контракту. Відбулося декілька раундів переговорів щодо підписання додаткової угоди, але вони не були успішними. На сьогодні роботи на об’єкті зупинені, гарантія підрядником не надана, ЛКП "Зелене місто" повідомило в банк про стягнення коштів з підрядника", - розповів голова профільної комісії Львівської міської ради Назарій Бербека сайту zaxid.net 24.09.2024.

Знову ж таки коментар Кшиштофа Хабєра, фірма Control Process S.A.: "Ця інформація не є остаточною з боку "Зеленого Міста" і, можливо, контрольної комісії Львівської міської ради, тому що сторони підписали додаток до угоди про дату закінчення будівництва на 31 травня 2024. Це був додаток № 8, де сторони погодили майбутнє ведення проєкту, правила щодо його ведення, і на основі цього додатку місто виплатило всі належні платежі, які заборгувало станом на момент підписання додатка, а це більш ніж за п'ять місяців. Місто розрахувалось у липні 2024 року. 

У вересні 2024 місто спробувало змусити нас підписати шкідливий для фірми додаток № 9 до контракту, який обмежував би головного підрядника, тобто нас, в обсягах фінансування, наших прав забезпечених контрактом, додав би нам незапланований обсяг робіт, яких контракт не передбачає. 

У зв'язку з тим, що це була насильницька спроба збоку ЛКП "Зелене Місто" та Львівської міської ради змусити польського підрядника підписати цей додаток, то ми на це не погодились. Тоді місто поставило умову, що або буде вимагати виплати банківської гарантії або ми підпишемо додаток. Через це фірма Control Process S.A. відмовилась від підписання додатка №9, тому що: а) він був несприятливий для фірми, б) шкідливим для будівництва заводу. Його б не вдалось добудувати з таким підписаним додатком. 

Хочу підтвердити, що весь час триває доставлення обладнання. За останні три тижні з Європи приїхало 25 транспортів з обладнанням для техніки біоосушення на лінію сортування змішаних відходів. Інформація про зупинку робіт не відповідає дійсності, тому що доставлення обладнання триває увесь час. 

Вимога міста Львова щодо підписання несприятливого додатку №9 під погрозою зірвання банківських гарантій, є дуже непрофесійна. Загалом факт такої вимоги ніколи не повинен був відбутися. 

Тому ми звертаємось з проханням до ЛКП "Зеленого Міста", щоб воно перестало чинити кроки, які чинить зараз. Вони створюють перешкоди у веденні цього проєкту, а їхні дії б'ють безпосередньо у польського підрядника – фірму Control Process S.A., а також і у локальних субпідрядників, які тепер чекають покриття коштів замовником.

Сподіваюсь на розв'язання ситуації. Не може існувати ситуація, коли місто силою вимагає підписання несприятливого додатку, погрожуючи при цьому розірванням контракту чи зірванням банківських гарантій, тому що такі речі не відповідають правовим нормам. 

12 вересня було засідання у Львівської міської ради, де пан Єгоров робив презентацію для всіх депутатів та міського голови, у якій показував, що роботи на об'єкті ведуться згідно з планом. Він надав план виконання робіт, також показав відео з безпілотника, де видно стан об'єкта, і підтвердив виконання робіт на 70%. Підтвердив й те, що відбувається доставлення обладнання, а також й вказав на відсутність проблем. 

І раптово такий поворот, вимога зірвання гарантій або підписання додатка. Для нас це незрозуміла ситуація. Ми стараємось все вияснити. Цей проєкт важливий для мешканців Львова, адже він може в екологічний спосіб розв'язати проблему зі сміттям. Залишилось 30% до завершення контракту. Наступного року цей завод міг би працювати. Дії Львівської міської ради затримують завершення проєкту на мінімум 3-5 років. Місто не матиме з цього жодної користі, адже це будуть нові тендери та дорожче обладнання, а всі мешканці потерпатимуть від нерозв’язаної проблеми зі сміттям".

Фото – польська компанія-підрядник Control Process S.A. доправила чергову партії обладнання на будмайданчик Львівського сміттєпереробного заводу, 24 вересня 2024 р.   

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: