Польські радикали з проросійських організацій проникають у польську армію

РОЗСЛІДУВАННЯ 13.12.2018 Коментарі 0

Мабуть більшість осіб, які цікавляться розвитком подій у площині «Росія-польські праворадикали-Україна» доволі добре знають таку організацію, як «Загальнопольська молодь» (Młodzież Wszechpolska). Дії членів цього радикального угрупування, які виконують брудну роботу із внесення деструктиву в українсько-польські відносини, а також у взаємини між Польщею та Європейським Союзом, дуже часто йдуть в нерозривному синхроні із російськими інтересами.

Це й не дивно, адже ще до початку російської агресії в Україні члени цієї організації неодноразово перебували з візитами в Росії на різного роду «славянских патриотических сборах». А постійне творення членами «Загальнопольської молоді» та подальше підживлення ними точок напруги в українсько-польських відносинах фактично співпадає із російською шовіністично-імперіалістичної парадигмою ХХІ століття.

Це саме члени цієї «молоді» постійно на Маршах Незалежності у Польщі скандують «Львів та Вільнюс не забудемо». Саме члени цієї організації палять українські прапори та прапори ЄС на різного роду мітингах. Заклики «смерть українцям» під Українським домом у Перемишлі та напади на релігійну процесію у цьому ж місті, це також плоди їх діяльності в угоду кремлівським окупантам.

Нагадаємо, що 26 червня 2016 у польському прикордонному містечку Перемишль під час української релігійної процесії, яка проходила вулицями міста, група осіб, одягнених у футболки із перекресленим зображенням Степана Бандери, почали викрикувати образливі антиукраїнські лозунги «Знайдеться кийок на бандеровське рило», «Степан Бандера – проститутка Гітлера». Після цього здійснили напад на учасників релігійної ходи.

З останніх їх «акцій» можна відзначити спалення 19 березня 2018 року у місті Варшава під Посольством України в Польщі під вигуки «Бандерівці-вбивці» портретів С.Бандери і Ю.Шухевича. А також спалення прапору ЄС учасниками націоналістичної організації «Загальнопольська молодь» під вигуки «Геть з ЄС». Це відбулось 11 листопада цього року під час маршу у Варшаві з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польщі, в якому польські радикали йшли зокрема із транспарантом «Львів та Вільнюс завжди польські».

Якщо в масштабах РП відстежити активність членів цього багаточисленного об’єднання польських «патріотів» доволі складно, то оцінити діяльність окремих активістів, що причетні до антиукраїнських провокацій в ближньому закордонні, виявилось доволі неважко. Проте, зібраний з відкритих джерел за сприяння польських колег матеріал, виявив окрему особливість, що викликає занепокоєння.

Як виявилось, окремі радикали із «Загальнопольської молоді» Підкарпатського воєводства вже більше року носять польську військову уніформу, вступивши у лави 3-ї Підкарпатської бригади територіальної оборони Польщі.

Тут слід зауважити, що для проходження служби польскі радикали обрали саме один з військових підрозділів, який було створено у Польщі як реакцію на події в Україні та розпочату Кремлем гібридну війну.

За даними відкритих джерел, початок створення сучасної системи територіальної оборони у Польщі припадає на грудень 2015 року. Підписання міністром національної оборони Польщі Концепції створення Територіальної оборони відбулося 25 квітня 2016. Де-юре ВТО розпочали свою діяльність 1 січня 2017 року. З 29 березня 2017 року Війська територіальної оборони розпочали офіційну діяльність, прийнявши під командування три перші бригади ВТО, розташовані у Білостоці, Любліні й згадану вище 3-бригаду у Жешуві.

Про можливість проникнення у військові підрозділи територіальної оборони осіб із проросійськими поглядами та підозрілими зв’язками застерігали польські активісти ще у вересні 2016 року, коли окремі проросійські активісти залучались до заходів під час військових навчань «Анаконда 2016». І тоді ж у ЗМІ лунали запевнення від тодішнього заступника міністра оборони Польщі про те, що «набір в лави Територіальної оборони буде закритий для осіб, які мають будь-які проросійські пов’язання», а «контррозвідка детально моніторить цей процес».

Проте дивним чином лави бригади територіальної оборони у Підкарпатському воєводстві поповнили особи, які ще вчора викрикували антиукраїнські лозунги у Перемишлі. Мова йде про представників «Загальнопольскої молоді» Бартека Матресяка та Даріуша Єдинака.

Зліва червень 2016 року - під час атаки української релігійної ходи у Перемишлі, справа травень 2017 року - під час прийому присяги у 3-ій бригаді територіальної оборони.

Зліва червень 2016 року - під час атаки української релігійної ходи у Перемишлі, справа травень 2017 року - під час прийому присяги у 3-ій бригаді територіальної оборони.

Бартек Матресяк та Даріуш Єдинак на антиукраїнському заході

Більше того, і Матресяк і Єдинак є інструкторами товариства «Сокіл» з міста Дембіца, в якому навчають польську молодь військовій справі. І, ймовірно, не лише навчають, а й активно рекрутують до лав «Загальнопольської молоді».

Фото з вишколів товариства «Сокіл»

Адже, проглядаючи фото з вишколів, що проводять під егідою товариства «Сокіл» Матресяк та Єдинак, вдалося ідентифікувати ще двох молодиків, які 26 червня 2016 року у місті Перемишль висловлювали своє невдоволення «нашестям бандерівців» у Польщі.

Аналізуючи викладені вище факти, виникає цілком логічне запитання: активісти «Загальнопольської молоді» вступили у польське військо через свою любов до Батьківщини чи по рекомендації колег з організації, яка має очевидні проросійські пов’язання? Чи їх ненависть до «бандерівської» України не може бути використана на шкоду українсько-польським відносинам? Адже погодьтесь, особи, які вимагають «смерті українцям» та відкрито афішують територіальні претензії до України (й не тільки), тепер стали військовими і в їх руках вже не каміння чи кийки, а справжня бойова зброя. Чи не дивує, що особи із такими поглядами проводять вишколи для польської молоді, які дуже схожі до згаданих на початку «славянских патриотических сборов»? Які ідеї та ідеали можуть доносити до польської молоді такі «інструктори»?

І, як випливає з відкритих джерел, кількість таких «Матресяків» та «Єдинаків», які з лав проросійських організацій переходять в лави військових підрозділів Польщі,доволі немала.

Той факт, що польські радикали, члени організації із проросійськими пов'язаннями, ринулись на військову службу у щойно створений військовий підрозділ, основними завданнями якого є, де-факто, протидія гібридним заходам Кремля, щонайменше викликає певні підозри. Інфільтрація активістів із «Загальнопольської молоді» у підрозділи територіальної оборони РП, що мають на меті, зокрема, проведення незалежних нетрадиційних операцій, протидиверсійних i протидесантних заходів, проведення інформаційних заходів, також мала б викликати занепокоєння відповідних польських органів.

Хочеться вірити, що декларації військових очільників Польщі про те, що польська контррозвідка тримає під контролем набір осіб в лави військ територіальної оборони, не залишились без практичного втілення.

ІА "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: