Польські фермери знову збираються заблокувати всі прикордонні переходи

НОВИНИ 02.02.2024 Коментарі 0

Польські фермери знову збираються блокувати всі прикордонні переходи між Польщею та Україною з 9 лютого по 10 березня. Цього разу у ролі організатора – аграрне крило профспілки "Солідарність", де серед лідерів колишній міністр сільського господарства в уряді "ПіСу".  

Про це повідомило RMF24.

"На нас чекає чергова хвиля аграрних протестів – блокування доріг і переходів кордону. Незалежна профспілка фермерів "Солідарність" вирішила розпочати загальний страйк. Як читаємо у заяві, "причина – рішення Брюсселя щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду", - йдеться у повідомоенні.

"Наше терпіння скінчилося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти", - у заяві фермерів від "Солідарності" (NSZZ Rolników Indywidualnych Solidarność).

Йдеться про те, що 31 січня Європейська комісія офіційно запропонувала продовжити до середини 2025 року безмитний режим експорту з України.

"Окрім того, пасивність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською комісією та заяви про дотримання всіх рішень Європейської комісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України не залишають нам іншого виходу, як оголосити загальний страйк", - сказано у заяві. 

Активісти наголошують, що «немає згоди на імплементацію «Європейської зеленої угоди», стратегії ЄС «від ферми до столу» та Спільної аграрної політики Європейського Союзу в запропонованому вигляді».

"Польський уряд повинен мати чіткий план сільськогосподарського виробництва, рентабельності виробництва, реконструкції польської переробки та польської торгівлі", - наголошують фермери та заявляють, що боротимуться за це "до кінця".

ЦІкаво, що одним із лідерів аграрної "Солідарності" є колишній міністр сільського господарства в уряді PiS Роберт Телус.

Додамо, що у Польщі після торішніх парламентських виборів, а також після того, як влада перейшла від консервативної клерикальної партії "Право і справедливість" до парламентської коаліції на чолі із ліберальною "Громадянською платформою", сильно загострилось протистояння між президентом Польщі Аджеєм Дудою та головою польського уряду Дональдом Туском, котрі представляють названі антагоністичні політичні сили.

Зокрема, польські ЗМІ писали про плани "ПіСу" спровокувати бюджетну кризу, яка мала б привести до дострокових парламентських виборів. Однак згодом політики від "ПіСу" начебто відмовились від такого сценарію, оскільки соціологічні дослідження показують, що у разі дотермінових виборів підтримка "Громадянської платформи" і її союзників тільки б зросла.        

Фото eurointegration.com.ua 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: