Польща отримала шалену суму від ЄС. На що підуть кошти?

НОВИНИ 15.04.2024 Коментарі 0

Найбільший транш від Євросоюзу за всю історію - 27 млрд злотих - сьогодні отримала Польща. Кошти надходять в рамках заявки від Національного плану відновлення (Krajowego Planu Odbudowy).

«27 мільярдів злотих - Польща щойно отримала найбільший трансферт від ЄС за всю історію нашого членства. Перебування в ЄС приносить свої плоди, але Євросоюз – це не лише про гроші, про що забували наші попередники. Нас об'єднують цінності: демократія, рівні можливості, верховенство права, громадянські свободи», – написала міністр фондів розвитку та регіональної політики Катажина Пелчинська-Наленч у своєму профілі на сайті X (раніше Twitter).

Як раніше повідомляла пані міністр, 5 квітня заявку на виплату в розмірі 6,3 млрд євро від Польщі прийняла Єврокомісія.

І ось у понеділок, 15 квітня Пелчинська-Наленч повідомила, що отримані кошти (26,964 млрд злотих) будуть спрямовані на низку різних інвестицій, зокрема, на програму «Чисте повітря», білі плями у покритті широкосмуговим інтернетом, а також фінансування ремонту та будівництва доріг, залізниць, дитячих садків.

«Це наші плани інвестувати кошти від KPO до кінця червня. Ми хотіли б отримати наступний платіж до кінця цього року, і, згідно з нашими планами, це буде виплата з другої та третьої платіжної заявки», – сказала Пелчинська-Наленч. За її словами, Польща хоче подати другу і третю заявки одночасно, компенсуючи два роки затримки, не пізніше серпня,-початку вересня, щоб мати ще один платіж до кінця року. А потім наприкінці року подати ще дві заявки - тобто четверту і п'яту.

З нагоди виділення коштів навіть Урсула фон дер Ляєн на платформі Х написала польською: «Важливий день для поляків!» І зазначила, що у найближчі роки Польща має отримати майже 59,8 млрд євро (268 млрд злотих).

У цій сумі 25,27 млрд євро (113,28 млрд злотих) надійдуть у вигляді грантів та 34,54 млрд євро (154,81 млрд злотих) у вигляді пільгових кредитів. Відповідно до цілей ЄС, значна частина бюджету КРО має бути спрямована на кліматичні цілі (46,6%), цифрову трансформацію (21,3%), а також соціальні реформи (22,3%).

Польща за часів попереднього уряду перебувала у тривалій суперечці з ЄС через реформи, які, на думку критиків, збільшили політичний вплив на суди в країні. Брюссель заблокував доступ Варшави до коштів і заявив, що для їх отримання Польща має виконати певні умови щодо незалежності судової системи. Загалом заблокованими для Польщі виявились близько 137 млрд євро.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: