Польща й Україна погодили складні питання

НОВИНИ 14.09.2024 Коментарі 0

У Польщі схвалили міжурядову багатомільйонну позику для України для закупівлі та ремонту військової техніки. Також Варшава обіцяє виділити 100 мільйонів євро цього та наступного року для закупівлі снарядів. Про це йшлося під час пресконференції міністрів закордонних справ Польщі й України Радослава Сікорського та Андрія Сибіги у п’ятницю, 13 вересня. Також сторони обговорили питання створення та підготовки українського підрозділу на території Польщі та вирішення складних питань історичного минулого.

За словами Радослава Сікорського, польський уряд Дональда Туска надав Україні міжурядову позику на 100 мільйонів євро для закупівлі техніки та її ремонту на польських заводах. Що стосується чеської ініціативи закупівлі снарядів для України, то Варшава готова надати 50 мільйонів євро цього року та таку ж суму – наступного. Але платежі наразі затримують через корупційні дії попереднього голови, який переховується у Лондоні. Вочевидь, він мав на увазі керівника Агенції стратегічних резервів Міхала Кучмеровського.

Очільник польського МЗС нагадав, що його країна передала Україні приблизно 400 танків, гаубиці та засоби протиповітряної оборони. У Варшаві розглядають надання нових партій допомоги, зокрема, літаків МіГ-29,

Андрій Сибіга розповів про угоду, яку підписали Президент України і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. У ній є положення, що передбачають взаємодію двох сторін з підготовки українського військового підрозділу на території Польщі, які складатимуться з добровольців – громадян України, які проживають за кордоном.

«Для того, щоби це перейшло у практичну площину, потрібні відповідні кроки по лінії міністерства оборони. Вони зараз на стадії фіналізації. Після необхідних підготовчих заходів проєкт перейде у практичну площину», - сказав український урядовець.

Радослав Сікорський зі свого боку підтвердив обговорення питання про створення українського підрозділу в Польщі, але відмовився надавати додаткову інформацію, щоби не давати росії шанси створювати акти саботажу.

Як зізнався Андрій Сибіга, свій перший телефонний дзвінок за кордон після призначення на посаду глави МЗС він здійснив саме до польського колеги. Схоже, між главами зовнішньополітичних відомств налагоджено дружні взаємовідносини, що дає шанс вирішити низку проблем між країнами.

«Ми поділяємо підхід деполітизації у вирішенні складних питань історичного минулого. Ми детально обговорили це з міністром Сікорським. Вважаю, що ми маємо достатньо політичної волі та дипломатичного хисту, щоби вирішувати будь-які складні чи найскладніші питання в наших взаєминах у дусі стратегічного партнерства, в дусі того надзвичайно високого рівня взаємодії, який ми на сьогодні знайшли, в дусі братських відносин», - сказав Андрій Сибіга.  

За словами українського міністра, до цього потрібно залучити фахівців-істориків, експертів та представників державної влади двох країн.

Фото – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: