Польща готується легалізувати білорусів

НОВИНИ 09.04.2022 Коментарі 0

У Сеймі Польщі проголосували за поправки до законів про легалізацію білорусів. Остаточне прийняття правок у Сенаті та підписання президентом Польщі очікується до кінця тижня

Про це повідомила у своєму телеграм-каналі фактична президентка Білорусі Світлана Тихановська.

За її словами, таких домовленостей досягнуто після зустрічей робочої групи МВС за участю в.о. представниці Тихановської з правових питань Крістіни Ріхтер, представників ЦБС і НАУ.

Пропозиції щодо зміни законодавства про легалізацію білорусів стосуються таких питань.

  1. По-перше, громадяни Білорусі матимуть можливість отримувати гуманітарні візи безпосередньо на території Польщі. Такий тип віз дає доступ до ринку праці. Категорії білорусів, термін і порядок видачі гуманітарних віз додатково врегулюють в окремій постанові.
  2. По-друге, білоруси матимуть можливість отримувати тимчасові посвідки на проживання з гуманітарних підстав терміном на 3 роки. Підставою для отримання посвідки буде гуманітарна польська віза. Такий тип документа дає доступом до ринку праці. Збори за подання заяви та видачу документів не стягуватимуть.
  3. По-третє, розширено перелік категорій білорусів, які зможуть отримувати польський проїзний документ. Поправки стосуються білорусів, які отримають тимчасовий дозвіл на проживання з гуманітарних підстав. Ця процедура дозволить білорусам, у яких білоруський паспорт недійсний (чи закінчився його термін дії, втрачено, зіпсовано), отримати проїзний документ і використати його для перетину кордонів. Отримати такий документ білоруси зможуть зі січня 2023 року. Такий термін пов'язаний у тому числі з необхідністю узгодити новий взірець документа.

«Робоча група МВС за участю представників офісу продовжить свою роботу, щоби допомогти білорусам Польщі з рештою важливих питань», - сказано у повідомленні Світлани Тихановської.

До слова, у Польщі сотні білоруських добровольців чекають від України дозволу взяти участь у бойових діях проти російської армії. Про це днями під час пресконференціїВ у Білоруському інформаційному центрі у Львові розповів засновник «Білого легіону» та керівник ГО «Білорусь 2.0 Робим разом» Сергій Бульба.

«Ми маємо декілька підрозділів, маємо людей, які хочуть їхати воювати за Україну, маємо декілька волонтерських центрів у Польщі. У ці центри записалося приблизно тисяча людей. Вони хочуть їхати в Україну воювати, подають документи, проте українська сторона дуже довго розглядає заяви», - сказав Сергій Бульба.

Фото Telegram

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: