Політичний в’язень Бабарико потрапив у лікарню: реакція відомих білорусів

НОВИНИ 27.04.2023 Коментарі 0

Повідомлення про перебування політичного в’язня, колишнього кандидата у президенти Білорусі Віктора Бабарика у лікарні викликало хвилю тривоги та заяв серед представників демократичної білоруської спільноти.

Лідерка демсил Білорусі Світлана Тихановська оприлюднила заяву з низкою вимог.

«Сьогодні вночі з'явилася інформація про те, що Віктор Бабарико потрапив у лікарню зі слідами побиття. Ми вимагаємо публічно продемонструвати у якому він стані. Ми вимагаємо допуску адвокатів і родичів до нього. Будь-які інші дії будемо трактувати як навмисне заподіяння шкоди життю та здоров'ю», - йдеться у заяві, викладеній у її ТГ-каналі.

Білоруський політичний аналітик Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі написав, що мовчання лукашенківських пропагандистів наштовхує на погані висновки.

«Уже другий день надходить інформація про побиття та госпіталізацію Віктора Бабаріко. Державна пропаганда мовчить. За попереднім досвідом можна сказати, що поводиться вона так, коли сталося щось погане, але не дано вказівку, як висвітлювати цю подію», - вважає Фрідман.

Політолог Павел Усов також відреагував у своєму ТГ-каналі на повідомлення про те, що Віктора Бабарико доставили в лікарню в хірургічне відділення після сильного побиття:

- Якщо це так, то я припускаю, що Лукашенко психологічно розуміє, що майбутнє не за ним і його родиною, тому він вирішив розправитися з усіма своїми ворогами.

Другий варіант. Останнім часом доволі багато говорять про перезавантаження (наївне в нинішніх умовах), про торгівлю, навіть про зняття санкцій… Очевидно, що росіянам (російському блоку в Білорусі) навіть не потрібен сам факт таких «розмов». Тому потрібно нагадати всім, що таке режим Лукашенка, щоби не було спекуляцій чи ілюзій щодо зняття санкцій. Щоби язик не повертався говорити про якісь переговори.

Навпаки, зараз, у найближчі півроку, хтось знову наполягатиме на скасуванні санкцій.

Тим часом правозахисний центр «Вясна» пише, що Віктора Бабарику нещодавно помістили у приміщення камерного типу. Але коли – невідомо. Приміщення камерного типу – це пеціальна камера, куди переміщують засуджених для покарання за злісні порушення встановленого порядку колонії. Там вони мають право робити покупки в тюремному магазині за одну базову величину на місяць, отримувати один пакет на півроку, а також щоденно 30-хвилинну прогулянку та ходити на роботу.

Взимку політв’язень тривалий час перебував у СІЗО.

Також у «Вясні» стверджують, що Віктора Бабарика госпіталізували в ніч із 24 на 25 квітня. Він перебуває в хірургічному відділенні лікарні. За даними його штабу, письмового листування від Бабарики немає вже декілька місяців.

Окрім того, правозахисники із посиланням на джерело «Белсату» у лікарні Новополоцька повідомляють, що політв’язню встановили дренаж і він може самостійно ходити.

За деякими даними, у його легенях виявили воду..

«Він ходив уранці сам, його кудись забрали з лікарні. Він виглядає побитим, але я не знаю його діагнозу», - сказало джерело «Белсату».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: