Податок на дармоїдство нібито запровадять в Україні – черговий рашафейк

НОВИНИ 21.02.2024 Коментарі 0

«Податок на дармоїдство» нібито планує запровадити в Україні Офіс Президента. Про це розтрубили рашапропагандисти у своїх ТГ-каналах та на відповідних інформресурсах.

Цей фейк було створено на основі статті на сайті УП, з’ясували фахівці проєкту «По той бій новин». У ньому зазначалося, що зі 11,1 млн чоловіків у віці від 25 до 60 років, які підлягають мобілізації, 950 тисяч не працюють, не платять податки і не служать в армії.

Після цього рашапропагандисти поширили інформацію про те, ніби заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма виступив з ініціативою запровадити «податок на дармоїдство» - аби стимулювати до праці та сплати податків.

Автори фейку стверджують, що розмір нового податку може сягати 1500 грн на місяць. А в разі його несплати громадяни не матимуть доступу до державних послуг, не зможуть керувати автомобілем або виїжджати за межі України, і їхнє майно буде арештовано й розпродано. При цьому сплата такого податку не звільнятиме від мобілізації, і цю норму нібито планують включити до законопроєкту з економічної мобілізації.

Звісно, що про такі плани в інформаційному просторі України не було навіть чуток, не те що офіційних заяв. «Жодної заяви, законодавчої ініціативи не існує. Працюємо на випередження, якщо побачите схожі "новини" на сайтах-сміттярках чи фейсбук-сторінках типу "Аткриткі, паздравлєнія", не поширюйте, ігноруйте», - радять фахівці проєкту «По той бік новин».

Насправді покарання за дармоїдство існувало в колишньому СРСР та в Білорусі, але пізніше було скасовано.

Згідно з так званим «декретом про дармоїдство», ухваленим у 2015 році в Білорусі, кожен громадянин країни, який не мав роботи, повинен був сплатити державі близько 170 євро на рік. Після масових мітингів у Мінську та регіонах російський васал Аляксандр Лукашенка переніс термін сплати податку на 2018 рік. А потім у січні 2018 року взагалі скасував податок. Проте в Білорусі досі є база дармоїдів.

Велись розмови про введення податку на дармоїдство і на так званій росії. У 2016 році міністр праці й соціального захисту так званої росії запропонував збирати з безробітних працездатних громадян по 20 тисяч рублів на рік, але поки цю ініціативу відхилили.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб залякати суспільство. Мовляв, українська влада знущається зі своїх же громадян. Крім того, це підживлює вже доволі активну дискусію щодо нових ідей для мобілізації.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: