Після Саміту швейцарці хочуть поговорити з московитами і китайцями

НОВИНИ 17.06.2024 Коментарі 0

Швейцарія має намір обговорити підсумки Саміту миру з росією, а також із Китаєм та іншими країнами, які не брали в ньому участі. Про це заявили глава МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіс та президентка Швейцарії Віола Амерд на пресконференції.

«У нас є чинне посольство в москві, і кожні два тижні ми спілкуємося з міністром закордонних справ, і в нас також є намір обговорити з росією підсумки цієї конференції», - цитує Інтерфакс-Україна Ігнаціо Кассіса.

Міністр також зазначив, що Швейцарія проведе детальне обговорення результатів саміту і з іншими країнами, «у чиї двері ми постукали, а вони не прийшли, наприклад, із Китаєм». Глава МЗС нагадав, що на першому етапі вони запропонували взаємну підтримку, але потім сказали «ні», коли побачили, що на цьому першому етапі неможливо залучити росію.

При цьому Кассіс визнав, що переважна більшість рішень ухвалених рішень не можуть бути втілені без участі московії. Хоча саме з погляду можливої зацікавленості російської сторони та побудови шляху до миру було обрано три теми для першого саміту – ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення полонених, а також тисяч дітей, а не, наприклад, питання територіальної цілісності.

При цьому, навіть попри наявність ордера Міжнародного кримінального суду на арешт царька ліліпутіна його присутність «може бути влаштована» на подальших можливих конференціях і переговорах щодо миру в Україні, організованих Швейцарією, наголосила її президентка Віола Амерд.

«Якщо присутність державного діяча необхідна для проведення конференції, то можна зробити виняток. І в разі переговорів про мир в Україні з росією це було б якраз таким випадком. Але це має бути рішення уряду», – зазначила президентка.

Як повідомлялося, підсумкову декларацію Глобального саміту миру, який відбувався у Швейцарії, спершу підписали 80 держав і 4 організації. Проте через деякий час дві країни – Ірак та Йорданія – свої підписи під документом відкликали.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: