Під Санкт-Петербургом російські солдати масово відмовилися від участі в «СВО» 

НОВИНИ 15.08.2024 Коментарі 0

Останнім часом ситуація довкола відмовників від участі у так званій «спеціальній військовій операції» (СВО) на території України продовжує загострюватися на росії. Одним із найрезонансніших випадків стало нещодавнє відео, на якому декілька сотень військовослужбовців з військової частини у селищі Кам'янка під Санкт-Петербургом відмовилися брати участь у бойових діях.

На території Кам'янки, де базується 138-ма окрема мотострілецька бригада, утримували приблизно 150 чоловіків, які через різні причини відмовилися продовжувати участь у СВО. Серед них були ті, хто мав серйозні проблеми зі здоров'ям, а також люди, готові піти на ув'язнення, аби не брати участь у бойових діях. Ці військовослужбовці, яких роспропаганда називає «відмовниками», перебували в Кам'янці протягом декількох тижнів, поки їхня доля залишалася невизначеною, пише видання Respublica із посиланням на "Астру".

Попри це декілька сотень (приблизно 500 осіб) відмовників із Петербургу насильно посадили у літак і вивезли під Курськ. Військовим уже видали автомати і збираються відправити в бій.

Про це розповіли їхні близькі. На частину з відмовників уже завели кримінальні справи про залишення частини, тож вони перебували під слідством. Іще частина чекала на військову комісію. Серед тих, хто перебуває під арештом, - чоловіки з проблемами зі здоров'ям, фізичним та психічним.

За словами близьких, їх раптово викликали  та нічого не пояснюючи, посадили в КАМАЗи і під охороною відвезли на військовий аеродром. Першу «партію» із приблизно 300 осіб відправили у невідомому напрямку.

Друга частина, а це приблизно 150 осіб, опинилася за 7 км від Курська на військовому полігоні.

Раніше стало відомо, що 12 серпня з Кам'янки вивезли декілька сотень відмовників. Проти деяких із них уже порушили кримінальні справи за залишення частини, і вони перебували під слідством. Інші чекали на проходження військової комісії, що могло би підтвердити їхню нездатність продовжувати службу за станом здоров'я.

8 серпня стало відомо про спробу суїциду одного з військовослужбовців, який проходить у справі про залишення частини. Він намагався накласти на себе руки в умовах постійного тиску та невизначеності. Наразі його планують направити до психіатричної лікарні.

Десятки відмовників із Петербурга змогли втекти з військового полігону в Курській області.

«Мені чоловік телефонував. Їм зараз видали автомати, переодягнули та відправили невідомо куди. Каже, близько 20 військовослужбовців змогли втекти. Їх особливо ніхто не шукав. Ми з'ясували, що вони досі оформлені у селищі Кам'янка, у цьому центрі утримання розшуканих військовослужбовців. Переоформлювати їх, схоже, ніхто не збирається, до жодної частини приписувати теж їх не збираються. Чоловік каже: «я зараз іду просто як м'ясо». І, каже, якщо навіть я тут зляжу, то ви нічого, жодних виплат не отримаєте, нічого. За документами його там (на передовій у Курській області, - прим. АSTRA) просто немає», - каже дружина одного з відмовників.

Мати ще одного відмовника також повідомила ASTRA, що в сина забрали зброю та відвезли з військового полігону у невідомому напрямку в Курській області. Раніше видання повідомило, що 12 серпня з військового селища Кам'янка під Петербургом, де базується 138-ма окрема мотострілецька бригада та де тримали декілька сотень чоловіків, які відмовилися воювати, вивезли щонайменше 500 людей.

Також стало відомо, що в Кам'янці 8 серпня військовий, який проходить у справі про залишення частини, спробував вчинити суїцид. Прізвище чоловіка є в розпорядженні редакції. Військового планують відправити до психіатричної лікарні.

ВІДЕО ВІДПРАВКИ ПІД КУРСЬК

На відео, яке стало доступним громадськості, видно, як відмовників вишикували на плацу, після чого їх почали завантажувати до автобусів. Очевидці стверджують, що чоловікам не повідомили, куди їх відправляють. Як розповів один із учасників, полковник сказав, що центр у Кам'янці розформують, але куди саме перевозять відмовників, він не знає. За інформацією джерела, приблизно десять осіб категорично відмовилися сідати до автобусів. Їх ізолювали в окремому приміщенні і пригрозили відправкою до слідчого ізолятора.

ПОДАЛЬШІ ПОДІЇ ПІД КУРСЬКОМ

Частину з тих, кого вивезли з Кам'янки, було доставлено на військовий полігон під Курськом, де їм видали автомати та відправили у невідомому напрямку. Примітно, що близько 20 людей змогли втекти, що додає тривожності до напруженої ситуації.

ВИСНОВОК

Ці події відображають глибокі проблеми, пов'язані з мобілізацією та участю військовослужбовців у СВО. Відмова від участі в бойових діях стає все більш поширеним явищем, що призводить до серйозних наслідків як самих відмовників, так командування. Ситуація в Кам'янці та подальші події під Курськом лише підкреслюють масштаби кризи, яка продовжує поглиблюватися.

Колаж – Respublica

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: