Останні рішення Парламентської асамблеї ОБСЄ і Європейського суду з прав людини: росія має відповісти за всі свої злочини

АНАЛІТИКА 01.07.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) на своєму засіданні ухвалила резолюцію щодо десятиріччя збройної агресії росії проти України, де визнала деколонізацію рф необхідною передумовою для встановлення міцного миру.

У резолюції ПА ОБСЄ визнала дії росії під час повномасштабного вторгнення в Україну геноцидом українського народу та закликала усіх членів Організації сприяти деокупації Криму та всіх тимчасово окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру.

Документ також підтримує притягнення росії до відповідальності за злочин агресії, зокрема шляхом створення Спеціального трибуналу, та швидкий запуск механізму використання заморожених російських активів на користь України.

Крім того, ПА ОБСЄ підтримала санкції проти скрапленого природного газу росії та створення міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також закликала домогтись звільнення українських військовополонених та цивільних осіб.

Президентські вибори в росії 15-17 березня 2024 року визнані підтасованими та такими, що були використані авторитарним кремлівським режимом для посилення беззаконня, диктатури, терору та підриву легітимності усієї виборчої системи рф.

Нинішня літня сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ триває в Румунії з 29 червня по 3 липня. Румунська влада відмовилась видати візи російській і білоруській делегаціям. Напередодні ПАРЄ ухвалила схожу за змістом резолюцію “Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру”.

Резолюції Парламентських асамблей ОБСЄ і Ради Європи стали важливими документами, які репрезентують позицію європейського політикуму і впливають на ухвалення практичних рішень урядами та міжнародними організаціями.

Ухвалені Парламентськими асамблеями документи визнають геноцидний характер російської агресії та дії РФ зі знищення української культурної спадщини та ідентичності. Документи констатують політику русифікації і стирання культурної ідентичності корінних народів рф, а також визначають деколонізацію рф, як необхідну передумову утвердження міцного миру.

Практично в цей же час Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі “Україна проти росії щодо Криму”. Ухвалене рішення стосується не самої  анексії, а дій росії після неї. ЄСПЛ одноголосно ухвалив рішення щодо визнання порушеннями міжнародного гуманітарного права застосування російського законодавства в окупованому рф Криму та неможливість відмови від громадянства рф жителів Криму.

Також ЄСПЛ дійшов висновку, що переслідування та засудження українських політичних в'язнів мало мотивом покарати та змусити замовкнути будь-яку політичну опозицію. Суд одноголосно постановив, що росія повинна якомога швидше вжити заходів для безпечного повернення відповідних ув'язнених, переведених з Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території російської федерації.

Суд визнав, що мали місце порушення статей 2 (право на життя); 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження); 5 (право на свободу та особисту недоторканність); 6 (право на справедливий суд); 7 (відсутність покарання без закону); 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя); 9 (свобода віросповідання); 10 (свобода вираження поглядів); 11 (свобода зібрань); 14 (заборона дискримінації) та 18 (обмеження на використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Суд також одноголосно постановив, що рф не виконала свої зобов'язання за статтею 38 (зобов'язання забезпечити необхідні умови для розгляду справи) Конвенції.

Суд вважає, що у нього є достатньо доказів – зокрема, доповідей міжурядових та неурядових організацій, підтверджених показаннями свідків та іншими матеріалами, для висновку, що інциденти були достатньо численними і взаємопов'язаними, щоб скласти систему порушень. А очевидна відсутність ефективного розслідування інцидентів свідчить про те, що така практика офіційно підтримувалася москвою.

Фактично, це рішення є першим, у якому міжнародна судова інстанція визнала рф відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав і свобод людини на тимчасово окупованій території півострова Крим.

Тепер ЄСПЛ зможе перейти до розгляду індивідуальних заяв. Влдасне, наступний крок ЄСПЛ  це визначення суми збитків, завданих росією Українській державі та індивідуальним постраждалим, які звернулися до суду. російська федерація відповідатиме за злочини проти України, скоєні нею в Криму після 27 лютого 2014 року. Це важливо, тому що росія на всіх міжнародних майданчиках намагається представити наступний порядок подій у лютому-березні 2014 року: мовляв, "народ" Криму повстав проти української влади, організував і провів референдум, за результатами якого москва прийняла Крим під свій захист. росія наполягала на тому, що має нести відповідальність за події на півострові лише після так званого "референдуму" та підписаних "угод".

Виграно першу з чотирьох міждержавних справ України проти росії в ЄСПЛ. У Страсбурзі також завершилися усні слухання у справі “Україна та Нідерланди проти Росії”, рішення у якій ЄСПЛ винесе згодом. Це важливий результат на шляху до притягнення кремля до повної міжнародно-правової відповідальності.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: