Орбана – у відставку! Масові протести відбулись у Будапешті

НОВИНИ 27.03.2024 Коментарі 0

Тисячі людей протестували в Будапешті біля парламенту у вівторок, вимагаючи відставки головного прокурора та прем’єр-міністра Віктора Орбана. Приводом стала публікація аудіозапису розмови, яка свідчить про корупцію в угорському уряді.

Як повідомляє агенція Reuters, протестувальники пройшли від будівлі Генеральної прокуратури до парламенту з вигуками «У відставку, у відставку!». Чимало людей були зі смолоскипами.

Перед людьми виступив Петер Мадяр – колишній чоловік ексміністерки юстиції Угорщини Юдіт Варги, який і опублікував аудіозапис. У ньому Варга докладно описала спробу помічників прем’єра Віктора Орбана видалити певну частину документів зі справи про хабарництво.

Прокурори заявили, що проаналізують цей запис, який за словами Мадяра, він зробив у січні 2023 року, та збиратимуть додаткові докази. Як нагадують журналісти агенції, йдеться про справу колишнього держсекретаря мінюсту Угорщини Пала Волнера – його у 2022 році звинуватили в отриманні хабарів від колишнього голови судових виконавців Дьордя Шадла. Обидва себе винними не визнали, хоча прокуратура наполягала на їх ув’язненні.

І ось з’являється новий епізод цієї справи, в якому на рівні уряду цю справу фактично хочуть закрити.

Ці звинувачення з'явилися в політично чутливий для Орбана час – напередодні виборів до Європарламенту в червні, а також після скандалу з сексуальними домаганнями, який призвів до відставки його двох політичних союзників Орбана – колишньої президентки Каталін Новак і Юдіт Варги.

Тим часом 43-річний Петер Мадяр, юрист, який раніше був близький до уряду, планує заснувати нову партію, щоб кинути виклик Орбану. І також планує взяти участь у виборах до Європарламенту.

«Угорці дякують вам... за те, що ви прийшли сьогодні ввечері тисячами людей... сказати тим, хто при владі, що з нас досить», - сказав він протестувальникам у своїй промові.

Тим часом ексміністрка юстиції Варга не стала заперечувати автентичність запису в дописі на своїй сторінці у Facebook. «Петер Мадяр зробив таємний запис своєї колишньої дружини, мене, в нашому домі і тепер використав це для досягнення своїх політичних цілей. Він не вартий нічиєї довіри», - написала вона.

Речник уряду Золтан Ковач відмовився відповідати на запитання Reuters щодо змісту запису, надіслані електронною поштою, прокоментувавши: «Багато шуму ні з чого».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: