Нотаріальні дії в Україні під час війни, - РОЗ’ЯСНЕННЯ

НОВИНИ 11.03.2022 Коментарі 0

Попри повномасштабну війну, яку РФ розгорнула на території України, не всі сфери діяльності в державі припинили свою діяльність. Чимало цивільних громадян навіть у воєнний час звертаються до нотаріусів для вчинення нотаріальних дій. Про те, що саме зараз можна зробити у нотаріуса, розповідає приватний нотаріус Тарас Вовк.

Інформація для громадян України:

1. Зараз працюють лише три "нотаріальні" реєстри: Єдиний реєстр довіреностей, реєстр бланків та спадковий реєстр. Згадані реєстри працюють нестабільно і не у всіх областях України. Сьогодні нотаріуси можуть посвідчувати довіреності та заповіти, а також засвідчувати справжність підпису на документах (заяви, рішення, статути, протоколи).

2. З 6 березня 2022 року на період воєнного стану Уряд дозволив нотаріусам посвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на документах на простих білих аркушах паперу, без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

"Тому не просіть нотаріуса і не дивуйтеся, згадані вище нотаріальні дії тимчасово на простих аркушах паперу!!!", - наголошує Тарас Вовк.

3. Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний реєстр обтяжень рухомого майна та Державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та ГО поки не працюють. Будь-які дії з нерухомим та рухомим майном на сьогодні неможливі. Реєстрація/зміна/припинення підприємців, ЮО та ГО зараз неможлива. Посвідчення договорів з нерухомістю неможливі!

4. Перебіг строку на прийняття спадщини зупиняється на час дії воєнного стану.

5. Нотаріуси працюють за наявної можливості або виходять за дзвінком. В гарячих точках відсутня така можливість.

"У Львові більшість нотаріусів перебувають на своїх робочих місцях. Я також на роботі", - каже Тарас Вовк.

Він також нагадує, що особа, яка звертається до нотаріуса для вчинення будь-яких нотаріальних дій, має мати при собі оригінал паспорта громадянина України або інший документам, який унеможливлює виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії.

Єдина нотаріальна дія, яка доступна для громадян росії в Україні

"У разі звернення за вчиненням нотаріальної дії громадянина Російської Федерації (в тому числі тих, хто має посвідку на проживання в Україні), юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства Російської Федерації, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії. Для громадян Російської Федерації нотаріусами України вчиняється лише одна нотаріальна дія - засвідчення справжності підпису особи на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації", - наголошує Тарас Вовк.

ілюстративне фото: legalaid.gov.ua 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: