На московії створено мережу фейкових ботів для «вербування до ЗСУ»

НОВИНИ 12.05.2023 Коментарі 0

У рашаЗМІ почастішали повідомлення про людей, які були затримані за спробу поїхати воювати на боці України або здійснити диверсію. Усіх затриманих звинувачують у зв'язку із Легіоном «Свобода росії» чи «Російським добровольчим корпусом».

Росіянські опозиціонери повідомляють про те, що принаймні частина затримань може бути спланованою провокацією, реалізованою за допомогою мережі фейкових ТГ-ботів.

Телеграм «Фраєра» занапастив

Днями 20-річного молодика затримали в Курській області за звинуваченням у держзраді. Він потрапив до списку тих, хто спробував вступити до Легіону «Свобода росії», повідомляє Baza.

Житель Желєзногорська через gmail-пошту відправив заявку на вступ до «Легіону». Опісля спілкування перейшло у телеграм-бот. Він надіслав повну інформацію про себе, аж до паспортних даних. Хлопчина навіть вибрав собі позивний – «Фраєр». Після отримання необхідних даних «куратори» вимагали у нього надіслати координати розташування військових частин Курської області. Він це зробив.

Далі бот надіслав інструкцію, згідно з якою молодик повинен був якимось чином перетнути кордон і здатися в полон ЗСУ, але феесбешники затримали його до запланованого відправлення в Україну.

Телеграмна ботоферма

Як з’ясували журналісти ТГ-каналу Sota, усі фейкові телеграм-боти, нібито пов'язані зі згаданими мілітарними організаціями, збирають персональні відомості про кандидатів: дані паспорта, номер військового квитка, місця проживання та роботи, номери СНІЛЗ та ІПН.

У якості журналістського експерименту вони проаналізували мережу ботів і відправили їм заповнені анкети з IP-логером (програмою, що фіксує IP-адресу відкриття документа). В результаті з’ясувалося, що керували акаунтами з росіянських IP-адрес.

Так фейковий бот «Русского добровольческого корпуса» управляється з Єкатеринбурга. Через нього збирали анкети, де від кандидатів вимагали вказати всі персональні дані.

За словами пов'язаних із РДК джерел, структура не займається вербуванням людей усередині московії. Крім цього, «Корпус» не має жодних контактів із цивільними особами.

Близько 10 ботів велося від імені «Легіону «Свобода росії». Там також вимагали від кандидатів заповнити анкету та вказати всю інформацію про себе перед зв'язком із вербувальником. Облікові записи при цьому управляються з Санкт-Петербурга, або через американський VPN. При цьому «Легіон» заявив журналістам Sota, що має лише один чат-бот у TГ. Він використовується для передачі ознайомлювальної інформації про засоби підтримки формування. Спілкування із рекрутами відбувається через пошту Proton.

Зазначимо, що фейкові ТГ-боти використовують офіційну анкету кандидата в «Легіон «Свобода росії». У прес-службі підтвердили, що «Легіон» займається вербуванням людей, які перебувають на території росії, і збирає з них такі дані, як: номери паспорта та військового квитка, місце проживання, місце роботи, СНІЛЗ та ІПН. Ці дані нібито використовуються для виявлення провокаторів.

Отже, експериментальним шляхом доведено: через ТГ-боти неможливо вступити до ЗСУ. Але з їхньою допомогою можна стати фігурантом кримінальної справи.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: