На Львівщині нещадно вирізають національний парк «Королівські  Бескиди»: збитки вже 800 млн грн

РОЗСЛІДУВАННЯ 10.05.2023 Коментарі 0

У національному парку на Львівщині працівники служби держохорони природно-заповідного фонду виявили масштабні вирубки карпатського лісу. Загалом йдеться про понад 21 тисячу незаконно зрубаних дерев - на території  лісових угідь, які досі не передані парку та перебувають в користуванні Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс».

Натомість в поліції кричущі факти розкрадань лісового фонду розслідують безсистемно й епізодично. При цьому впритул не помічають колосальних обсягів вирубок та завданої шкоди, хоча йдеться про територію, де всі види рубок лісу заборонили проводити з 2019 року. Виглядає, наче саботаж.

На цьому тлі неабияк оживилась так звана «лісова мафія», яка робить все, щоби відвернути увагу від масового нищення лісу в «Королівських  Бескидах» та безкарно красти й надалі.

Розкрадання лісу на сотні мільйонів, але ніхто не квапиться розслідувати

За інформацією адміністрації нацпарку, з липня минулого року дотепер на території «Королівських  Бескидів» працівниками служби держохорони  було виявлено близько 21,2 тис. пнів незаконно зрубаних дерев різних порід.

Про масштабне розкрадання лісового фонду на  території національного природного парку проінформовано місцеві правоохоронні органи (поліцію, прокуратуру), Львівську обласну раду, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, у підпорядкуванні якого перебуває національний парк.  Водночас належної реакції на цю інформацію поки що немає.

Разом з тим, як стверджують в адміністрації парку,  слідчі СУ ГУ НП у Львівській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, яке стосується  виявлення в НПП «Королівські Бескиди»  незаконної вирубки дерев на понад 16 мільйонів гривень.

Відкрито цю справу було торік – за поданням СБУ. Після того, як працівники держохорони на одному з обходів Старосамбірського лісництва  виявили 442 пні зрізаних дерев. Про «знахідку» відразу було  проінформовано керівництво лісогосподарського підприємства та Управління СБУ Львівщини. Беручи до уваги, що йдеться про незаконні рубки, які спричинили тяжкі наслідки, кримінальне провадження правоохоронці зареєстрували за ч. 4 ст. 246 КК України.

Однак ця справа, досудове розслідування у якій, за наявною інформацією,  добігає кінця,  стосується фактично лишень одного епізоду. Натомість низка інших фактів, що їх виявили та задокументували працівники служби охорони національного парку та які свідчать про масове упродовж тривалого часу розкрадання лісу в «Королівських Бескидах» (збитків орієнтовно становлять 800 млн грн) станом на тепер правоохоронці не досліджують.  Відомостей про вчинені інші кримінальні правопорушення, якими завдано такі  величезні збитки, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено не було.

Це попри численні задокументовані та узагальнені докази, передані в правоохоронні органи. І вибачте за деталі, але зафіксовані та описані пеньки різного діаметру – понад 21 тис. «штук». Їх не викопаєш, не приховаєш. Є  копії листів Старосамбірському  ДЛГП «Галсільліс» щодо кожного встановленого факту незаконних вирубок на території національного природного парку з проханням провести ревізії.

Як  пояснити дії (а вірніше – бездіяльність) місцевих правоохоронців, що  впритул не помічають докази масштабних незаконних вирубок? Йдеться, скоріше за все, про саботаж. А ще – про імітацію боротьби з браконьєрами та нищенням лісів. Власне, ця імітація вельми показово відображена у відомостях з судового реєстру.

Як карають «цапів-відбувайлів»

Згідно з даними  реєстру, парк «Королівські Бескиди» фігурує у трьох вироках, ухвалених місцевими судами, датованих минулим та нинішнім роками.

Усі вони стосуються кримінальних проваджень, що були відкриті за ч.3 ст. 246 КК України (незаконна порубка дерев на об’єктах природно-заповідного фонду), та які розслідувалися на рівні  районного відділу поліції. 

 Їх фігуранти – безробітні особи, які вчинили самовільну рубку на території нацпарку, перевозили незаконно здобуту деревину та внаслідок своїх дій завдали матеріальну шкоду Старосамбірській міськраді. На 5,2 тис грн. (мова про збитки, які завдав обвинувачений, що зрубав одне дерево породи «сосна»). У розмірі 7,2 тис грн. (стосується фігуранта справи, який зрізав дві сосни) та на  281,5 тис. грн – така сума збитків вказана у вироку щодо обвинуваченого, який за допомогою трактора  перевозив по території нацпарку «Королівські Бескиди» три сосни, що були незаконно зрубані «невстановленими слідством особами»…  

Як вбачається з вироків, усім особам було призначено однакове покарання – у виді штрафу в розмірі  25,5 тис. грн. При цьому було враховано, що один фігурант добровільно уклав з прокурором угоду про визнання винуватості під час досудового слідства,  а двоє інших щиро розкаялися у скоєному під час судових засідань. 

Набагато цікавішою виглядає інша справа, відомості про яку також містяться  в судовому реєстрі – в одній з ухвал.  Мова йде про кримінальне провадження за  ч.4 ст. 246 та  ч.2  ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

За фабулою цієї справи, на території лісових угідь, що перебувають в користуванні Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс», було виявлено факт незаконної порубки дерев на території нацпарку «Королівські Бескиди» загальною масою 572 м. куб., чим спричинено шкоду на загальну суму 3 375 138 гривень.

Згадується також можлива службова недбалість посадовців Львівської держлісовпорядної експедиції, якими «були допущені порушення при наданні первинних матеріалів щодо розмежування території на місцевості». Внаслідок чого турківським лісгоспом було проведено масову рубку дерев у лісових масивах старосамбірського  «Галсільлісу».

Деяку ясність щодо цієї справи внесли власні джерела в органах поліції.  Вони повідомили, зокрема, ось про що. Справа «про те, що хтось переплутав межі територій та випадково масово вирізав ліс у нацпарку», останнім часом  спускається на гальма. А загалом виглядає так, що  керівники  господарств  між собою просто домовились. Тому що  ніякої  плутанини бути не могло. Є карти. Є адміністративні межі районів. Ніколи Турківський держлісгосп не мав меж на території Старосамбірського району. 

    

Про проблеми з передачею земель та «лякалки» для місцевих жителів

Національний природний парк «Королівські Бескиди було створено на Старосамбірщині, щоб максимально зберегти лісові масиви, з огляду насамперед на постійні крадіжки лісу.  

Відповідний указ президент України Володимир Зеленський підписав  30 листопада 2020 року. Згідно з цим документом,  до його території мали включити майже 9 тис. га комунальних земель, що перебувають у підпорядкуванні «Старосамбірського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс», а саме: 8691 гектар, що вилучається та надається національному природному парку в постійне користування, та 306 гектарів у межах Дністрянського лісництва, що включаються до його території без вилучення у землекористувача.

Фактично ж національний парк запрацював з травня 2021 року. Однак станом на сьогодні комунальні землі парку не передані, лісо- та землекористувачем продовжує залишатися Старосамбірське ДЛГП «Галсільліс».

Ця ситуація – тема для окремого дослідження. Зазначу лишень, що державні акти на землю, яка має бути надана нацпарку, як правило, були виготовлені з великими порушеннями. Не сходяться, скажімо, конфігурації і розміри площ земельних ділянок. Відомо, наприклад, що в одному із сіл до території «Галсільлісу», а відтак до території парку, потрапила навіть частина сільського кладовища.

Були намагання передати національному парку ліс за матеріалами лісовпорядкування. Це при тому, що такі матеріали фактично дають відповідь лише на питання, який ліс росте на тій чи іншій ділянці. У нацпарку проти такої «задумки» виступили категорично проти, відстоюючи, щоби ліс був прийнятий «по факту». «Тому що за  матеріалами впорядкування там може бути ліс, якому 60-80 років, а по факту там вже давно все вирубали і окрім кущів ожини там нічого не має», - пояснили в адміністрації парку.

На етапі, коли інспектори парку почали  обходити лісові угіддя, з’ясовувати, у якому стані перебуває ліс, що «по факту» може бути прийнятий від «Галсільлісу»,  було встановлено факти масових самовільних порубок.

Найбільш показовою у ситуації, що склалася, є реакція так званої «лісової мафії». Виглядає так, що вона об’єднала сьогодні надто різношерстну компанію. У тому числі місцевих чиновників, лісників, «пилорамщиків», різного роду активістів, зокрема, тих, хто раніше мало не рвали на грудях вишиванки, виступаючи за створення національного парку. Аби відвернути увагу від  масового нищення лісу в «Королівських  Бескидах», «представники» вказаного об’єднання по гірських селех почали організовувати «бунти», залякуючи людей проблемами, які створить функціонування парку. Тим, що вони не зможуть ходити до лісу збирати ягоди та гриби, не будуть мати, де брати на зиму дрова, де випасати худобу. «Лякалки» про доступність до території парку, по суті, є нісенітницями, що приховують цинічне маніпулювання. Однак завдяки активності «агітаторів» викликали незадоволення серед жителів низки сіл.

Замість епілогу

Із листа в.о. директора НПП «Королівські Бескиди» Сергія Пальни до Управління Служби безпеки України у Львівській області:

«Станом на 10.04.2023 року інспекторами трьох відділень парку зафіксовано наявність у вказаних кварталах близько 21.2 тис. пнів дерев різних порід. Орієнтовна сума збитків може становити близько 800 млн грн».

Зазначу ще раз: йдеться про квартали Дністрянського та Старосамбірського лісництв Старосамбірського  ДЛГП «Галсільліс», земельні ділянки яких будуть передані у постійне користування парку.

У зв'язку з цим виникають закономірні запитання щодо загальної суми збитків від незаконних вирубок на території даного лісогосподарського підприємства, яка вочевидь, перевищить названу суму у 800 млн грн.  Враховуючи, що  площа старосамбірського «Галсільлісу» становить понад 23 тис. га і що воно поділено на шість лісництв. То чи збитки  на 800 млн грн не зростуть до кількох мільярдів? Але головне – чи перевірять це підприємство колись належним чином? І взагалі – чому б це не зробити вже? Враховуючи, що ліс продовжують розкрадати під час повномасштабної війни, коли важлива кожна копійка.

І ще про одне. Коли готувався цей матеріал, з повідомлень в ЗМІ стало відомо, що на Львівщині судитимуть  землевпорядника однієї із сільських рад району, через службову недбалість якого було приватизовано 2 га земель парку «Королівські Бескиди». У результаті територіальній громаді було завдано збитків на понад 1 млн грн.

Як вдалося з’ясувати, йдеться про Стрілківську сільську територіальну громаду та депутата даної сільської рада, якому було незаконно передано у власність землі нацпарку.  

За інформацією прокуратури, земельні ділянки повернули в державну власність, обвинувальний акт щодо землевпорядника скеровано до суду.

А тим часом працівники служби держохорони природно-заповідного фонду й надалі стабільно фіксують нещадне нищення лісу на території парку «Королівські  Бескиди». На тлі фактичної бездіяльності правоохоронних структур (з огляду на масштаби розкрадань) і керівництва Старосамбірського  ДЛГП «Галсільліс».     

Фото ілюстративне, з відкритих джерел                                                                          

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: