Місцеві вибори в Тюрінгії та Саксонії для Шольца виявились провальними

НОВИНИ 02.09.2024 Коментарі 0

У неділю, 1 вересня,  у Німеччині в Тюрингії та Саксонії відбулись регіональні вибори. За попередніми даними, правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН) показала в Тюрингії найвищий результат, здобувши 32,8% голосів. В Саксонії найкращий відсоток отримали консерватори з ХДС – 31,9%, а другий результат в АдН – 30,6%.

Саме такі попередні офіційні результати голосування, опубліковані телерадіокомпанією ARD зранку понеділка, 2 вересня, пише Deutsche Welle.

Отже, Тюрингія. Друге місце тут посів консервативний Християнсько-демократичний союз (ХДС) із 23,6%. Третє – у заснованої в січні 2024 року лівопопулістської партії "Союз Сари Ваґенкнехт" (ССВ) із 15,8%. Четвертий результат показала Ліва партія з 13,1 %, п'ятий – керівна у ФРН Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), яка набрала 6,1%. Партії "Союз 90/Зелені", що входять до федеральної правлячої коаліції, і Вільна демократична партія (ВДП) набрали відповідно по 3,2 і 1,1% і не пройшли до земельного парламенту. Явка на виборах у Тюрингії становила 73,6% 

Цього разу лише АдН і ХДС вдалося поліпшити свої результати порівняно з минулими земельними виборами в Тюрингії на 9,4 і 1,9 відсотка відповідно. Решта партій, за винятком ССВ, для якої ця кампанія стала першою, набрали менше, ніж на минулому голосуванні. Найбільше голосів втратила Ліва партія – 17,9%.

Таким чином, у регіональному парламенті, за попередніми підрахунками, 32 місця отримає АдН, 23 - ХДС, 15 – ССВ, 12 – ліві та 6 - СДПН. Для формування правлячої коаліції в Тюрингії необхідно щонайменше 45 депутатів.

Із 2014 року (з незначною перервою) посаду прем'єр-міністра Тюрингії обіймає Бодо Рамелов (Bodo Ramelow) з Лівої партії, який досі керує коаліцією меншості в союзі з СДПН і Зеленими. З важливих питань її підтримує ХДС.

Нині Тюрингія – один із оплотів АдН. Лідером фракції АдН, представленої в земельному парламенті з 2014 року, є Бйорн Геке (Björn Höcke), який належить до вкрай правого націоналістичного крила партії та вважається надзвичайно впливовим політиком в АдН. Федеральне відомство з охорони конституції визнало "Альтернативу для Німеччини" організацією, підозрюваною у правому екстремізмі. А земельну парторганізацію АдН у Тюрингії визнано "підтверджено правоекстремістською".

У сусідній Саксонії найкращий результат на земельних виборах, за попередніми даними, показали консерватори з ХДС. Їм вдалося набрати 31,9% голосів місцевих виборців. Другий результат тут - в АдН (30,6%), слідом за нею йдуть ССВ (11,8%), СДПН (7,3%), Зелені (5,1%) і Ліва партія (4,5%).

У Саксонії свій результат порівняно з попередньою виборчою кампанією вдалося поліпшити лише АдН - на 3,1%. На цих виборах явка становила 74,4%.

Місця в парламенті, попередньо, будуть розподілені таким чином: ХДС отримає 42 мандати, АдН - 41, ССВ – 15, СДПН – 9, "Зелені" – 6, а ліві – 6. Тут для формування коаліції необхідно, щоби до неї входив щонайменше 61 депутат. 

Також Deutsche Welle нагадує, що перед земельними виборами у Тюрингії та Саксонії 1 вересня тисячі людей вийшли на демонстрації проти "Альтернативи для Німеччини".

Додамо, що результати виборів в Саксонії і Тюрингії вже встиг прокоментувати канцлер Німеччини Олаф Шольц. Як пише Tagesschau, він закликав до формування "стабільних урядів без правих екстремістів".

Bloomberg повідомив, що правляча коаліція канцлера Німеччини Олафа Шольца зазнала поразки на місцевих виборах у Саксонії і Тюрингії. Три партії, що входять до правлячого альянсу – соціал-демократи, зелені та вільні демократи, - загалом здобули менше як 15% у кожній із двох земель. 

Відтак аналітики зазначають, що такі результати місцевих виборів можуть спровокувати політичну кризу у провладній коаліції. Зокрема, може постати питання про усунення з посади канцлера Олафа Шольца як слабкого лідера. Особливо з погляду на те, що 2025 року в Німеччині мають відбутися загальнонаціональні вибори. 

Фото – Олаф Шольц/ФБ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: