Лукашенка могли отруїти під час зустрічей з путіним – Євген Магда

АНАЛІТИКА 11.05.2023 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко звернув на себе увагу не так присутністю на красній площі у москві під час ретроградного «параду пабєди» 9 травня, як своїм хворобливим станом. Білоруський диктатор навіть зігнорував путінський урочистий обід і швиденько відбув у Мінськ. Причому його авто до літака супроводжувала карета «швидкої». Політолог Євген Магда не відкидає версію про те, що у кремлі могли отруїти свого білоруського васала.

«Я для себе зробив цікаве відкриття. Лукашенко протягом усього перебування на вершині білоруського Олімпу весь час показував, який він великий спортсмен: лижі, хокей та інше. А ось тепер, коли він почав активно й інтенсивно зустрічатися з путіним, ми бачимо, як різко погіршився стан його здоров'я. І я не виключав би в цьому випадку руку Москви: ми знаємо, що сталося з Литвиненком, зі Скрипалями – мене такий сценарій зовсім не дивує», - сказав в інтерв’ю виданню СН+ директор Інституту світової політики Євген Магда.

На його думку, росія зацікавлена у проведенні виборів без лукашенка. Хоча це «дуже цинічно та жорстоко у такий спосіб прибирати свого вірного союзника», проте у кремлі, на думку політолога, «моральних обмежень не існує».

«Вибори без лукашенка дають росії, з одного боку, простір для маневру, а з іншого – дозволяють виграти деякий час і домагатися виконання поставлених цілей на території Європи, зокрема, говорити про можливу інтернаціоналізацію російсько-української війни», - сказав політичний експерт.

Попри свій нездоровий стан лукашенко все ж не зміг не приїхати на «парад», адже – вважає співрозмовник СН+, «говорити про те, що лукашенко може якось маневрувати у критично важливому для себе питанні» не доводиться.

За таких обставин стан здоров'я лукашенка породив розмови про його функціональність щодо  виконання обов’язків керівника держави.

Журналіст СН+ нагадав, що два роки тому білоруський диктатор підписав декрет, згідно з яким у разі його насильницької смерті влада в Білорусі має перейти до Ради безпеки на чолі з прем'єр-міністром і запровадженням у країні надзвичайного чи військового стану.

На запитання «чи влаштовує кремль такий «транзит влади» Євген Магда відповів:

– Кремлю, безумовно, до смаку транзит влади лише за власним сценарієм, тут двох думок не може бути. Тому росія чинитиме різноманітний тиск на білоруську владу, підштовхуючи до єдино правильного вибору.

Але тут не повинно бути жодних ілюзій: представники білоруської опозиції, які перебувають у в'язницях чи за кордоном, не мають реальної можливості прийти до керівництва країною, навіть якщо Лукашенко просто випарується за помахом чарівної палички. Сьогодні такої можливості у демократів немає, і це треба тверезо розуміти.

Політолог також прокоментував заяву МЗС України з осудом керівників пострадянських країн, що брали участь у «параді» в москві, проте в ній не згадали прізвища лукашенко:

– Українське МЗС дало оцінку президентам країн Центральної Азії та прем'єру Вірменії, які разом з Путіним і Лукашенком були присутні на параді на Червоній площі, бо у нас ніхто не ставить під сумнів легітимність цих політиків. Лукашенка не визнано таким більшою частиною Європи. Тому і звертати увагу на його рухи тіла немає сенсу. Багато хто й так не сумнівався, що Лукашенко 9 травня буде в Москві: хіба раніше було інакше?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: