Лукашенка душить нікотин: ЄС і росія б’ють по тютюновій контрабанді білоруського диктатора

РОЗСЛІДУВАННЯ 02.09.2024 Коментарі 0

Митниця і Служба охорони державного кордону Литви виявили цигарки на суму майже 57 тисяч євро, заховані у трьох вагонах поїздів, які перевозили щебінь транзитом через Литву до Калінінградської області рф.

Подія сталася минулого тижня на ділянці контролю Вільнюської територіальної митниці. Під час огляду контрабандні цигарки знайшли у двох вагонах, що перевозили гранітний щебінь через Литву. Загалом виявили майже 9 тисяч пачок білоруських цигарок марки Fest, повідомляє LRT.

Того ж дня виявили ще одну партію контрабанди після перевірки іншого поїзда, який також прибув з Білорусі з вантажем гранітного щебеня – понад 4 тисячі пачок цигарок марки NZ Gold.

За даними видання, на митниці загалом розпочали 19 досудових розслідувань за фактами перевезення контрабанди залізницею. Вилучено понад 177 тисяч пачок нелегальних білоруських цигарок, загальна вартість яких з урахуванням податків становить 769 тисяч євро.

Представник Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівника Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко нещодавно заявив про проблеми в лукашенка із контрабандою цигарок.

Демократичний політик Білорусі розповів у своєму відеоблозі на YouTube про нараду, яку зібрав диктатор, щодо розвитку тютюнової галузі. Лукашенко акцентував увагу на умови у цій сфері, що тепер змінилися, і тенденції, які «не можуть не насторожувати».

За його словами, справи у диктатора погані: доходи від продажу цигарок падають. А в день проведення наради польська митниця виявила у цистернах зі смолою, що перетинали кордон Білорусі та Польщі, 5 400 пачок білоруських цигарок.

«З метою особистого збагачення Лукашенко збудував за допомогою своїх кишенькових бізнесменів на зразок Топузидіса чи Алексіна справжню тютюнову бізнес-імперію. Останньому навіть було передано майже монопольне право на внутрішню торгівлю тютюновою продукцією через роздрібну мережу кіосків, які в народі отримали назву «табакерки». Лукашенко просто так взяв і передав право держави якійсь приватній особі, переклавши доходи бюджету, призначеного для всіх білорусів, у кишеню свого особистого «гаманця», - каже Павло Латушко.

На його думку, лукашенко робить це заради особистого збагачення і збагачення свого оточення. Проте з експортом, як легальним, так і чорним, із кожним роком усе сумніше та сумніше.

Так, загальна сума виявленої контрабанди цигарок на східному кордоні Польщі 2023 року становила майже 12 мільйонів євро. Левова частка від цієї суми припадала на Білорусь – польські прикордонники і працівники інших служб торік вилучили нелегально вивезених із Білорусі товарів на суму приблизно 7 мільйонів євро.

2020 року частка контрабандних цигарок з Білорусі становила вже майже 70%. Того ж року у сусідніх з Білоруссю Латвії та Литві кожна п'ята викурена цигарка була контрабанною.

У 2021 році на тютюнову галузь режиму наклали перші санкції. Відтоді постраждав як офіційний експорт тютюнової продукції з Білорусі, так і контрабанда, яку контролювали люди лукашенка.

Контрабанда цигарок до Європи йшла як через приватні поїздки фізичних осіб, так і через вантажний, автомобільний і залізничний транспорт. Проте скорочення транспортного трафіку після санкцій і закриття окремих пунктів пропуску призвели до зменшення обсягів контрабанди.

Так, у 2022 році, за даними литовських митників, розпочався різкий спад потоку контрабадних цигарок із Білорусі. Наступного року цей спад тривав. 2022 року литовські служби перехопили 4,4 мільйона пачок цигарок, а 2023 року – лише 2,5 (на 41% менше). 95% контрабандних цигарок везли з Білорусі.

Павло Латушко звернув увагу і на інший клопіт лукашенка в цьому бізнесі – інтеграційні об'єднання з росією вимагають від лукашенка вирівнювання зі східною сусідкою акцизів на тютюнові вироби. Тому у кремлі поставили перед білоруським васалом питання рубом.

«Росіяни не проти відтиснути тютюновий бізнес у родини лукашенка. Тут він і запанікував, розпочавши судомно шукати виходи. Ось і росіяни, ніби натякаючи своєму ручному диктатору на його хитрості, демонстративно виявили контрафактні акцизні марки на білоруські цигарки. Таким чином, диктатор опинився між молотом західних санкцій  а також обмеженням транзиту та ковадлом вимог з боку росії. З кожним днем диктатору стає все складніше викручуватися», - констатує представник демсил Білорусі

Колаж – proekt.media

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: