Кремль запустив масовану інформатаку проти України

РОЗСЛІДУВАННЯ 31.10.2023 Коментарі 0

Масовану дезінформаційну кампанію проти України на фейкових сайтах українських та іноземних медіа рашисти запустили з 25 жовтня. Ці матеріали мають чітко структуровані наративи і техніку та поширюються через соцмережу X (колишній Twitter). Головна думка цих публікацій - українці повинні вимагати від своєї влади укласти перемир'я з росією.

Масована спам-атака розпочалася 25 жовтня, протягом кількох годин твіти публікувалися з дуже високою швидкістю - 2,5 твітів на хвилину. Це зауважив аналітичний проект «Блокувальник ботів / antibot4navalny», який провів аналіз публікацій, зазначають фактчекери проєкту The Insider.

Як пояснили аналітики, публікація твітів з такою швидкістю і в такій кількості говорить про те, що це автоматизований процес. «На відміну від традиційних «тролів на зарплаті», яких ми вивчаємо понад рік, у цій спам-атаці йдеться виключно про автоматичну публікацію. Це означає, що дуже дешево зробити її масовішою і в 10, і в 100, і в 1000 разів. Поточний обсяг такого спаму за хвилину приблизно можна порівняти з тим, що зазвичай виробляє «фабрика тролів» у Twitter. Але живих тролів за клавіатурами масштабувати дорого та складно, а автоматичний спам – елементарно».

Загалом, матеріали поширюються на фейкових сайтах відомих видань, причому не лише українських ЗМІ, а й провідних західних. Паралельно з цим у містах України раптово і водночас відбулися пікети «За демобілізацію», на які вийшли жінки з однаковими плакатами.

Частина публікацій – це посилання на кілька псевдоновинних/аналітичних заміток. Як зауважили аналітики, вони розміщені на сайтах - підробках під відомі українські новинні сайти. Всі вони пишуть, що поразка у війні близька і неминуча; Ізраїль відтягне військову та фінансову допомогу, яка призначалася Україні; на українців чекає зима без опалення, без пенсій та зарплат; а за відсутності військової техніки влада відправляє на забій тисячі солдатів, щоб утримати владу.

Теми, що розкручуються у цих замітках:

- Не треба тримати Авдіївку: рф стягує підкріплення; Україна змушена оборонятися та зазнає величезних втрат. Західної допомоги поменшає, тому що багато ресурсів відтягнув Ізраїль. Авдіївка може стати черговим Бахмутом та Соледаром: спочатку величезні людські втрати, потім втрата самого рубежу.

- Україна більше не цікавить Захід, Ізраїль важливіше; він отримає зброю, яка призначалася для України. Союзники схилятимуть Київ до переговорів із москвою.

- Зеленський наживається на військовій допомозі та на фінансуванні війни. Виділення грошей війну зустрічає перешкоди. Щоб не втратити фінансові потоки, Зеленський створюватиме видимість успішних боїв.

Проте підробляють не лише українські ресурси. Псевдоаналітичні колонки про неминучість української поразки публікуються також на клонах відомих західних видань: на сайтах-підробках під Spiegel, Welt, Fox News, Le Parisien, Walla та інших. Покликання у твітах ведуть на сайти-прокладки, з яких пересилають на сайт-клон. Західній аудиторії подається приблизно та ж інформація: війна росії та України більше нікому не цікава, тепер усі дивляться у бік Ізраїлю, виділяти фінансову та військову допомогу Києву Байден більше не буде і т. ін.

Фактично, це масована спам-атака прокремлівськими матеріалами не лише на українську, а й на західну аудиторію. Кілька десятків окремих матеріалів були поширені не тільки англійською мовою, але також французькою, німецькою та івритом. Ті ж облікові записи, що розповсюджують фейкові статті, постять і пряму кремлівську пропаганду. А саме — сайт ukraine inc з роликом про «наркомана Володимира Зеленського».

Два брати – два «братні народи»?

Окрім того, боти розповсюджують однакове відео про «двох братів», яких «розлучила переворот / політична криза в Україні». Ролик був опублікований в соцмережі Х також 25 жовтня, спочатку з посиланням на «ВКонтакте», також деякі ставили лінк на Vimeo. Всі твіти стосувалися того, що «YouТube видалив і приховує від нас правду, а це важлива історія, ми маємо право знати». У кожного облікового запису вся історія твітів - лише кілька посилань із цим роликом. Його публікували без жодної видимої системи - у відповідь на будь-які пости та коментарі, не обов'язково російською.

За сюжетом два брати опинилися на війні в Україні через «політичні події». Далі обидва зустрілися під час штурму, перебуваючи з різних боків бою. Потім один загинув під Горлівкою, виводячи мирних жителів з-під обстрілу, а другий, який поїхав до Києва до війни, загинув від артобстрілу. Про це у ролику розповідає «мати» персонажів. Її грає російська актриса Ольга Торощина, а одного з братів - російський актор Роман Волинський. На «політичні події» у самому ролику вказує лише виступ Єльцина на 16-й секунді - «Вивести Росію до кращих часів». Це завершення його промови після обрання 29 травня 1990 головою Верховної Ради РРФСР.

Ті ж акаунти поширюють не лише антиукраїнську риторику. Багато з них також публікує фотографію стіни будівлі, на яку нанесені зірки Давида. Це фото розсилають у коментарях до безлічі записів. Опис приблизно один і той самий, тільки різними мовами: «сумно бачити, що конфлікт зайшов так далеко», «сумна реальність, як міжнародні конфлікти можуть вплинути на повсякденне життя».

На думку аналітиків проекту «Блокувальник ботів/antibot4navalny», таким чином йде накачування тривожності та переключення уваги з України на арабо-ізраїльський конфлікт.

«Наша інтерпретація - це нагнітання тривожності для європейців: «Не думайте, що близькосхідний конфлікт десь далеко, і вас не торкнеться. Єврейські погроми вже стукають у двері сусіднього будинку. Чи готові ви, що наступним стане ваш? Це подається як «ми всіма силами за мирне врегулювання та припинення вогню; ми зовсім не хочемо погромів» — але відсилка до погромів тут саме як спосіб залякування. Це як із Russia Today за часів пандемії коронавірусу: на західну аудиторію розповідаємо, як багато побічних дій від щеплень, як погано влада справляється з кризою, а на російську - як важливо щепитися, як добре протестовані вакцини, як МОЗ все чітко контролює. Так і тут: лякаємо Захід війною, а що в цей час твориться вдома — це турбота сусіднього кабінету».

За цим стоїть Кремль

Хакери з ГРУ практикують вкидання дезінформації та фішингові атаки через підроблені сайти світових ЗМІ вже багато років. Після повномасштабного вторгнення ці атаки посилилися.

Аналітики проєкту також зазначають, що, судячи з усього, проросійські фейкові колонки і ролик про «братів» зроблені на замовлення влади рф. На це вказують кілька ознак:

- У нотаток є україномовна та російськомовна версії. Покликання ведуть на україномовні сайти, але назви заміток у покликаннях російськомовні - начебто основна мова редакції російська. •

- Реальним українським спікерам та журналістам немає сенсу розміщувати матеріали на сторонніх сайтах.

- Акаунти підписані переважно на великі казахстанські ЗМІ/органи влади. Тобто створювалися казахстанським підрядником або з-під VPN із виходом у Казахстані.

- Підписки облікових записів, які розповсюджують ролик для «братів» і нотатки, або порожні, або містять 1-2 великих казахстанських облікових записів. Загалом у підписках зазвичай 3 акаунти, третій - акаунт Ілона Маска. Саме на Маска пропонує підписатися Twitter новим користувачам одразу після реєстрації. Облікові записи зареєстровані в соцмережі у вересні-жовтні 2023 року.

Вдаючись до такого, рашапропагандисти хочуть викликати в українців паніку та зневіру в українському уряді, яка мала б призвести до дестабілізації політичної ситуації. На це вказує також і те, що атака відбулась одночасно із протестами у кількох українських містах, де використовували однакові візуальні матеріали.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: