Країни Балтії не пропускатимуть автівки на білоруських номерах

НОВИНИ 18.07.2024 Коментарі 0

Латвія, Литва, а за ними й Естонія заборонили в'їзд на свою територію легковим автомобілям з виданими в Білорусі реєстраційними номерними знаками.

З вівторка, 16 липня, легковики на білоруських номерах не зможуть в'їхати до Латвії. Як пояснила пресслужба латвійської Служби державних доходів, згідно із запровадженими ЄС санкціями, заборонено ввозити до Євросоюзу з Білорусі товари (серед них є і легкові авто), продаж яких сприяв би диверсифікації доходів Мінська, який підтримує агресію рф проти України.

З опівночі четверга, 18 липня, аналогічні санкції застосувала Литва. Згідно з повідомленням литовської митної служби, як виняток до 16 серпня 2024 року дозволяється ввезення на територію країни Литви легковика, який не призначений для продажу і належить громадянину Білорусі із дійсною візою або дозволом на тимчасове або постійне проживання в Литві.

Виняток не поширюється на легковики, що належать юридичним особам або використовуються в комерційних цілях.

Автівки з білоруськими реєстраційними номерами, зобов'язані покинути територію ЄС до 18 січня 2025 року, наголошують литовські митники. Особи, які керуватимуть автомобілями з білоруськими реєстраційними номерами після оголошених термінів, вважатимуться порушниками законодавства і нестимуть відповідальність, передбачену статтею 515 Кодексу про адміністративні правопорушення – вона передбачає штраф і конфіскацію автомобіля.

Естонія ще жорсткіше закрила автокордон: її МЗС наголосило, що транспортні засоби з білоруськими номерами не можуть в'їжджати в Естонію через прикордонні пункти, незалежно від причин перебування власника або користувача в Естонії або ЄС.

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна заявив, що заборона на в'їзд автомобілів з білоруськими номерами до ЄС є справедливою, оскільки білоруський режим безпосередньо допомагає здійснювати та підтримувати російську агресію в Україні.

«Якщо їх впроваджувати разом, обмеження будуть більш ефективними і дадуть можливість підвищити ціну для білоруського режиму за його співучасть в агресії і запобігти обходу санкцій, накладених на росію», - сказав Цахкна, додавши, що пропри все Естонія продовжить підтримувати білоруських громадян, які змушені покинути країну через репресії.

Транспортний засіб з білоруськими реєстраційними номерами в Естонії повинен бути перереєстрований у термін від п'яти днів до 12 місяців, в залежності від ситуації, згідно з естонським законом про дорожній рух.

В окремих випадках держава-член ЄС може зробити виняток щодо в’їзду на її територію білоруських автівок, зокрема, з гуманітарних міркувань та для автівок з дипломатичними номерами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: