У Львів відзначили День конституції Польщі, яка стала тилом України

НОВИНИ 03.05.2023 Коментарі 0

Сьогодні, 3 травня, Польща відзначає 232-гу річницю з дня проголошення першої Конституції країни. З цієї нагоди на площі Міцкевича у Львові відбулись урочистості за участі представників польської громади та місцевої і обласної влади.

Присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника польському поетові Адаму Міцкевичу,  -повідомили у Львівській ОВА.

«Як писав Ян Кохановський: «Якщо комусь і відкрита дорога до небес, то це тим, хто служить Батьківщині!». Ми чудово розуміємо, що для поляків означає слово «Батьківщина», який воно несе сенс. Сьогодні ми вшановуємо подвиги мільйонів поколінь поляків, які зробили вклад у розбудову нашої країни. Я переконана, що якби понад 200 років тому не була ухвалена Конституція, яка передала владу народові, то не було б вільної Польщі. Ми виховуємо в молодих людях вільний дух, який свого часу перейняли від народів, з якими ділили території – в тому ж числі від українців. Для мене особисто важливо, аби ми були справжніми соратниками України, допомагали їй до самої перемоги», – наголосила Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

У Польщі цей день святкують на найвищому рівні. Національне свято Третього Травня офіційно є вихідним. Багатогранність та своєрідність польської Конституції 3 травня стали частиною європейської історії. Оскільки Конституція 3 травня була першим основним законом у Європі та другим у світі, Єврокомісія надала їй Знак Європейської Спадщини ще у 2015 році.

«День Конституції у Польщі є одним із найбільших державних свят, що символізує національне єднання, незалежність та утвердження демократичних засад. Польський народ пишається своїми славними конституційними традиціями. Це особливо актуально сьогодні, коли весь світ об’єднався у боротьбі проти агресії росії. Права та свободи – великий скарб людства. Цінуємо, що сьогодні наші країни та їхні громадяни перебувають на боці правди та демократії. Вдячні Республіці Польща за надійну підтримку України в наших євроінтеграційних прагненнях, за неоціненну допомогу та увагу, яку влада Польщі та її народ присвятили і продовжують присвячувати українцям», - зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: