Командири НАТО розстрілювали українців – черговий рашафейк

НОВИНИ 30.07.2024 Коментарі 0

Уривок з інтерв’ю «іноземного найманця» ЗСУ, який розповідає про розстріли командирами НАТО українських бійців в лавах Сил оборони, поширюють кремлівські ТГ-канали. Нібито причинами стали в одному випадку невиконання наказу, а в іншому - що покараний назвав військових ЗСУ «гарматним м’ясом».

Як вдалося встановити експертам проєкту StopFake, це — неправда. А в поширеному відео ексвійськовий ПВК «Вагнер» говорив про розстріли саме в армії рф під час його служби та нічого не згадував про Сили оборони України.

Борці з рашафейками віднайшли у мережі за ключовими словами повне інтерв’ю військового з відео, яке поширюють росіяни. Запис було опубліковано на ютуб-каналі SportArena 20 березня 2024 року. Це інтерв’ю з ексвійськовими російської ПВК «Вагнер» Прігожина та «Шторм-Z», які перейшли на бік України та воюють у складі Російського добровольчого корпусу (РДК). Цей підрозділ в ходить до складу Іноземного легіону, який підпорядковується ЗСУ. Його бійці неодноразово проводили рейди на території росії, воювали у Донецькій, Запорізькій та в інших областях.

Отже, військовий із позивним «Вайт», частину з інтерв’ю якого поширюють росіяни, раніше воював у складі російської ПВК «Вагнер». Він розповідає, що потрапив до «Вагнера» з колонії, зокрема через обіцянки Прігожина «звільнити ув’язнених та очистити історію». Далі його та інших ув’язнених відправили на двотижневе тренування і на фронт в Україну.

Слова цього військового стосувалися саме ставлення до бійців у російській армії. Зокрема, «Вайт» розповідав про розстріл двох «вагнерівців» під час їхньої спільної служби. Далі у відео, яке вирізали пропагандисти, він каже, що у «Вагнері» завжди були «м’ясні штурми», тобто коли військових без підготовки відправляли на штурм, а за відмову виконувати наказ - розстрілювали. Він нічого не казав про такі випадки в ЗСУ, пропагандисти навмисно приписали це українській армії.

Окрім цього, військові РДК не є «найманцями». Згідно з Положенням про проходження військової служби в ЗСУ іноземцями та особами без громадянства, громадян іншої держави приймають до лав ЗСУ за контрактом. Тобто такі іноземці прирівнюються до українських військовослужбовців.

Наратив про «найманців» та «командирів НАТО в ЗСУ» росіяни використовують від початку повномасштабного вторгнення. У такий спосіб вони намагаються легітимізувати своє вторгнення та показати, що воюють буцімто не з Україною, а з так званим «колективним Заходом». Насправді ж в Україні відсутні як «найманці», так і «командири НАТО в ЗСУ».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: