Клієнти Кредобанку інвестували в облігації понад 3 мільярди гривень

Економіка 22.05.2024 Коментарі 0

Від початку повномасштабної російської агресії клієнти Кредобанку інвестували в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України понад 3 мільярди гривень. Більш як 70% цієї суми вкладено у військові облігації. Загалом українці й іноземні інвестори від початку повномасштабної війни інвестували у державні облігації України понад 1 трильйон гривень.

Відсоток рефінансування ринкових облігацій внутрішньої державної позики станом на 31 березня 2024 року становив 138 %, при цьому відсоток рефінансування ОВДП, номінованих у гривні – 207%. Ці показники свідчать про те, що Україна залучає через гривневі ОВДП більшу суму, ніж має виплачувати за чинними зобов’язаннями перед вкладниками в державні облігації, провідомляє пресслужба Кредобанку.

«Завдяки залученим коштам від ОВДП ми змогли профінансувати понад 200 днів нашої оборони та захисту, що еквівалентно 15% ВВП України у 2023 році. Загалом інвестиції в облігації стали другим за обсягом джерелом фінансування держбюджету після міжнародної допомоги», - зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Із моменту повномасштабного вторгнення Кредобанк став одним із перших банків, який скасував комісії брокера за купівлю військових облігацій та знизив мінімальну суму інвестиції в державні цінні папери до 50 000 грн, тим самим відкривши доступ для широкого загалу клієнтів до первинного ринку ОВДП.

«Основні настрої клієнтів Кредобанку на 2024-ий рік – це короткотермінові, до 1 року, військові ОВДП у національній та іноземній валютах. Спостерігаємо також, що після закінчення терміну облігацій понад 50% клієнтів здійснюють повторне вкладення коштів. збільшивши суму вдвічі. Нині купівля ОВДП – це не просто інвестиція, це допомога державі для безперебійного фінансування економіки та Збройних Сил України під час війни.», - каже Сергій Кучерявий, директор департаменту контролю ліквідності та цінних паперів АТ «Кредобанк».

ОВДП вважають найнадійнішими цінними паперами в Україні, оскільки їхнє погашення у повному обсязі гарантує держава. Сьогодні купівля ОВДП – це допомога державі для безперебійного фінансування економіки та ЗСУ під час війни.

Кредобанк є первинним дилером на ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), тобто має змогу придбати облігації із дохідністю, що пропонує Мінфін на аукціоні із розміщення ОВДП. Порогова ставка Кредобанку залишається незмінною – 50 000 грн.

Нині дохідність облігацій, яку визначають під час кожного аукціону Мінфіну, становить:

-  15% у гривні терміном на 1 рік, 16% – на 2 роки та до 17% –- від трьох років

- 4.6% у доларах США терміном на 1 рік

- 3.25% у євро терміном на 1 рік.

ДОВІДКА

Кредобанк заснований у Львові 1990 року, Національний банк України зарахував його до системно важливих банків України. Кредобанк входить до фінансової групи PKO Bank Polski – найбільшої фінансової інституції Польщі та однієї з найбільших фінансових груп Центрально-Східної Європи. Домінуючий підрозділ групи – найбільший банк Польщі PKO Bank Polski зі 100-літньою історією, один із найстійкіших банків Європи за результатами стрес-тестів Європейської адміністрації банківського нагляду (липень 2021 р.).

Кредобанк пропонує повний спектр послуг для роздрібних клієнтів, підприємств малого, середнього та великого бізнесу України. Банк активно кредитує роздрібних клієнтів та малий і середній бізнес, пропонуючи низку спеціальних програм із мінімальними відсотками. Банк має кредитний рейтинг за національною шкалою на найвищому рівні uaAAA зі стабільним прогнозом та короткостроковий кредитний рейтинг банку на найвищому рівні uaK1 від агентств «Стандарт-Рейтинг» та «Експерт-Рейтинг».

Партнерська публікація 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: