Геть від Москви! ПЦУ переходить на новий календар церковних свят

АНАЛІТИКА 24.05.2023 Коментарі 0

Із 2023 року Православна церква України відзначатиме Різдво 25 грудня за Григоріанським календарем. Це рішення ухвалили 24 травня під час  засідання архієрейського собору у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Загалом ідеться про перехід на новоюліанський календар із 1 вересня цього року. За парафіями та монастирями, які цього бажають, на певний час зберігається право використовувати старий календар.

Постанова про календарне питання також передбачає, що Покрову Богородиці святкуватимуть 1 жовтня замість 14, Миколая припадатиме на 6 грудня (а не 18), а Хрещення Господнє – на 6 січня (замість 19). Натомість це не стосується Великодня, Трійці та пов’язаних із ними свят.

«Це рішення, на яке чекає від нас і більшість вірних нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення не просте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості. Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії», - зазначив Митрополит Епіфаній, коментуючи історичне рішення Собору.

Як зазначають у ПЦУ, питання календарної реформи давно дискутується і в суспільстві, і в Церкві. При цьому з року в рік усе більшим стає число прихильників переходу на оновлений, сучасний календар, яким вже давно користується більшість Помісних православних церков.

«Із новою силою це питання постало внаслідок російської агресії. Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті церкви, які підтримують нашу Помісну церкву, натомість опоненти і в першу чергу РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського). Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних православних церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар», - зазначають у ПЦУ.

Рашистів уже поплавило від цього принципового рішення Православної церкви України. Їхні капості сягали оприлюднення даних, як хто голосував (проти виступив один єпископ, ще один утримався – хоч це свідчить радше про єдність позиції ПЦУ). А також повсюдних нагадувань у новинах, що «православна церква України – розкольницька структура, створена у 2018 році з ініціативи тодішнього президента Петра Порошенка на противагу канонічній УПЦ». І що нібито «більшість з 15 помісних православних церков світу ПЦУ не визнають», хоча це не так.

Не обійшлося й без нагадувань, що українська влада нібито організувала «масштабну хвилю гонінь на УПЦ». А за підтримки влади ПЦУ нібито проводить «рейдерські захоплення храмів, націоналісти і розкольники нападають на духовенство та віруючих, у священників, єпископів, у храмах і монастирях проходять обшуки, і в різних регіонах забороняють діяльність церкви». Звісно, що це відбувається, зважаючи на допомогу, яку надає УПЦ рашистським загарбникам в Україні.

Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. «Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву. Натомість опоненти, і в першу чергу РПЦ, дотримуються старого календаря (юліанського). Прагнення збереження і утвердження своєї, української духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар», - підкреслюють у ПЦУ.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: