ГУР виклало фільм про унікальну операцію на так званих вишках Бойка

ВІДЕО 11.09.2023 Коментарі 0

Головне управління розвідки міністерства оборони України показало короткометражний відеофільм з ризикованою операцією у Чорному морі. Спецпризначенці на невеликих катерах двічі добиралися до вишок у відкритому морі та потрапляли під вогонь російської авіації. Після переможного для українців бою проти Су-30 довелося провести окрему спецоперацію з порятунку бійця ГУР, який випав за борт і провів понад півдоби у воді.

Під контроль удалося повернути бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна», а також «Тавриду» та«Сиваш».

«Під час проведення операції спецпризначенцям удалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Неву», що може відстежувати рух суден у Чорному морі», - йдеться у повідомленні ТГ-каналу ГУР МОУ.

Військовий експерт Ігаль Левін у своєму ТГ-каналі зазначає, що згадана операція для України є вкрай важливою.

«Ці вишки окупанти використовувалине так, як майданчики ЗРК для прикриття своїх бойових кораблів, а в передовсім та головно – як платформи для всіляких сенсорів моніторингу, контролю і спостереження, розширюючи оперативні можливості окупантів. Викинувши росіян із цих вишок, ГУР позбавило їх багатьох можливостей контролю та розвідки. Це важлива та потрібна віха у боротьбі України не лише за Чорне море, а й за більший простір для роботи її берегових і повітряних засобів», - йдеться у коментарі.

Вражає також і відстань, яку довелося подолати воїнам ГУР на легких човнах у відкритому морі. На це звертає увагу у своєму ТГ-каналі Сергій Наумович, який виклав карту з позначенням місць розташування вишок.

«Усю цю відстань бійці ГУР подолали на гумових човнах! У відкритому морі. Під вогнем ворожої авіації», - написав Наумович.

Довідково

За даними Вікіпедії, «вишки Бойка» - бурові газовидобувні платформи В312 «Петро Годованець» (побудована у 2010) та В319 - «Україна» (побудована у 2012) біля берегів Криму в Чорному морі. У 2014 році захоплені Росією. Закупівля плавучих вишок для видобутку газу спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів України і привласнення державних коштів у особливо великих розмірах колишнім міністром енергетики України, проросійським політиком Юрієм Бойком. Було відкрито кримінальне провадження. Були повернені під контроль України 11 вересня 2023 року.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: