Доходи державного бюджету за 9 місяців перевищили 2 трлн грн

Економіка 06.10.2023 Коментарі 0

Міністерство фінансів відзвітувало про виконання державного бюджету за 9 місяців. Доходи державного бюджету за 9 місяців перевищили 2 трлн. грн. Про основні показники й тенденції у телеграмі розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Доходи держбюджету за перші три квартали 2023 року сягнули 2 013,5 млрд. грн., в т.ч. по загальному фонду – 1 274,9 млрд. грн. Проти аналогічного періоду минулого року доходи загального і спеціального фонду зросли на 60,8% (+761,7 млрд. грн.).

За підсумками 9 місяців уточнений річний план по доходам (1 808,3 млрд. грн.) перевиконано на 11,3%. Майже все перевиконання досягнуто за рахунок надходження грантів (362,9 млрд. грн., 98% з яких від США), що не враховуються під час планування бюджету, а також значно більших власних надходжень бюджетних установ. На спец-рахунках останніх обліковується надходження благодійних внесків, пожертв, допомоги для військової, гуманітарної підтримки та відбудови України.

Виконання плану по податковим надходженням є більш напруженим. По загальному фонду, Податкова служба перевиконала розпис доходів на період (9 місяців) на 2,4% (+12,6 млрд.грн.). Водночас Митна служба недовиконала план на 2,9% (-8,4 млрд.грн.).

Видатки держбюджету за 9 місяців становили 2 821,8 млрд. грн., в т.ч. загальний фонд – 2 117,9 млрд. грн. Проти аналогічного періоду минулого року, видатки зросли на 61,5% (+1 074,9 млрд. грн.). План видатків по загальному фонду виконано на 93%.

Дефіцит держбюджету за підсумками 9 місяців склав  801,6 млрд. грн., в т.ч. загальний фонд – 835,4 млрд. грн. (проти запланованого на цей період дефіциту - 1 384,7 млрд. грн.).

Дефіцит профінансовано, насамперед, за рахунок зовнішніх запозичень, а також розміщення ОВДП на аукціонах. За даними Мінфіну, сальдо (різниця між залученням і погашенням) по ОВДП – 87,6 млрд. грн., сальдо по зовнішнім залученням – 781,6 млрд. грн.

За 9 місяців зовнішнє фінансування бюджету (гранти + кредити) склало 1 194,1 млрд. грн. (32,65 млрд. дол.), що дорівнює 3,6 млрд. дол./місяць. Обсяги зовнішнього фінансування еквівалентні 56% видатків державного бюджету. Утім, якщо враховувати надходження міжнародної допомоги на спец-рахунки на підтримку України, частка зовнішнього фінансування буде ще більшою.

"Україна має достатній запас ліквідності на ЄКР для безперебійного фінансування видатків. Утім із прискоренням видатків під кінець року тиск на бюджет традиційно посилюватиметься. Додатковим ризиком є можливі затримки із отриманням бюджетного фінансування від США, плановий залишок якого до кінця року становить 2,1 млрд. дол. У таких умовах виконання бюджету в останньому кварталі потребуватиме значного посилення бюджетної дисципліни (державні закупівлі, мобілізація додаткових доходів, у тому числі за рахунок детінізації) та беззаперечного виконання всіх взятих зобов’язань перед партнерами в рамках угод про фінансування", - зазначив Данило Гетьманцев.

Фото – biz.censor.net

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: