Для відновлення культурних і туристичних об’єктів Україні потрібно $9 млрд і 10 років, - ЮНЕСКО

НОВИНИ 14.02.2024 Коментарі 0

Аби відновити свої культурні об’єкти та туристичну індустрію після широкомасштабного вторгнення росії, Україні знадобиться майже 9 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття.

Про це заявили в Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), повідомляє Associated Press.

Як заявили в організації, бойові дії завдали шкоди 341 культурному об’єкту по всій Україні, у тому числі в столиці України Києві та містах Львові (на заході) та Одеса (на півдні). Експерти ЮНЕСКО підрахували, що загальна вартість знищених культурних об’єктів і численних культурних цінностей по всій країні становить майже 3,5 млрд доларів.

«Одеський собор є одним із прикладів об’єктів, які зазнали серйозної шкоди», – зазначила К’яра Децці Бардескі, яка очолює офіс ЮНЕСКО в Україні. У липні 2023 року ЮНЕСКО рішуче засудило «нахабний напад, здійснений російськими військами» на історичні будівлі в центрі Одеси, територію, яку агентство минулого року віднесло до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою зникнення. Напад забрав щонайменше двоє життів і завдав шкоди кільком об’єктам, зокрема Спасо-Преображенському собору.

У ЮНЕСКО заявили, що навмисне знищення об’єктів культурної спадщини, включаючи релігійні споруди та артефакти, може бути розцінено як військовий злочин. Міжнародний кримінальний суд вперше висунув звинувачення у військових злочинах, пов’язаних із цілеспрямованими нападами на історичні релігійні пам’ятники та будівлі у справі щодо Малі у 2015 році.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: